15.2 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
Home* magneetvissersMagneetvissers vinden knoop uniform eerste wereldoorlog bij Beemsterbrug

Magneetvissers vinden knoop uniform eerste wereldoorlog bij Beemsterbrug

Purmerend – Twee magneetvissers (23 en 29) struinen regelmatig de Purmerendse wateren af opzoek naar bijzondere items. Gisteren haalden zij een knoop van een Duits uniform uit de eerste wereldoorlog  uit het water bij de Beemsterbrug.

De mannen gooien regelmatig een “hengeltje uit” op diverse locaties in Purmerend. Gisteren bestond de vangst uit wat gereedschap, visaas, een zelfgemaakte sleepmagneet en…. Iets wat leek op een oude munt.

Via één van de internetfora waar de mannen lid van zijn, kregen ze tips hoe ze de vermeende munt konden schoonmaken. “Eén van de andere leden zei het al direct: ‘dat is geen munt, dat is een knoop uit WOI’. Een badje van schoonmaakazijn en een ultrasoonreiniger haalde inderdaad de vuiligheid die zich meer dan een eeuw op het object had vastgehecht er af. Onder deze laag kwam een knoop tevoorschijn zoals deze in het begin van de 20e eeuw vervaardigd werden in Duitsland. Deze knopen werden tijdens de oorlog gebruikt op militaire Duitse uniformen.”, aldus één van de magneetvissers.

De magneetvissers houden ons op de hoogte van toekomstige bijzondere vondsten. Ze proberen hiermee de jeugd te interesseren voor magneetvissen en onze geschiedenis.

Foto’s: aangeleverd door de magneetvissers

De knoop voor de schoonmaaksessie
De knoop na schoonmaak
Volledig schoon
Voorbeeld van originele knoop
Voorbeeld van een Duits uniform met deze knopen uit WO1Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.