Purmerendwonen

Actiegroep Woningnood Purmerend wil toepassing gelijkheidsbeginsel statushouders en Purmerendse woningzoekenden

Purmerend – De Actiegroep Woningnood Purmerend eist van de gemeente dat ze het gelijkheidsbeginsel gaan uitvoeren bij het toewijzen van sociale huurwoningen, dit schrijft de actiegroep in een open brief aan het college van Purmerend. De actiegroep heeft met verbazing de antwoorden van het college gelezen die werden gegeven op eerdere vragen van de Stadspartij Purmerend.

De Stadspartij vroeg zich eerder af of het college het met de partij eens was, dat zeker voor de beeldvorming, het vreemd is dat statushouders voorrang krijgen boven de Purmerendse woningzoekenden bij toewijzing van een sociale huurwoning. Volgens de partij bleek uit gesprekken met Purmerenders dat er een groot ongenoegen is dat statushouders met een verblijfsvergunning voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Volgens het college die antwoord gaf op de vragen van de Stadspartij is het huisvesten van statushouders een verplichting en indien er niet zou worden voldaan aan deze taakstelling, dan zou de provincie als toezichthouder kunnen ingrijpen. Statushouders worden in Purmerend automatisch aangemerkt als urgente woningzoekenden: “Statushouders maken ook onderdeel uit van die groep en dat is niet zonder reden. Zij zijn qua inkomen aangewezen op sociale huurwoningen en vanwege hun specifieke omstandigheden kunnen zij onvoldoende inschrijfduur opbouwen. Voorrang voor statushouders geeft naar de mening van het college de beste garantie dat zij in Purmerend tijdig een woning krijgen.”

“Wanneer krijgen de Purmerendse woningzoekenden een kans om ooit als volwaardig burger van ons land mee te mogen doen in onze samenleving?”

De actiegroep kan het echter niet verteren dat statushouders automatisch voorrang houden op sociale woningen. “Er zijn zo’n 3000 woningzoekenden naar sociale huurwoningen in Purmerend. Verleden jaar zijn 37% van de sociale huurwoningen aan urgente woningzoekenden, waarvan ongeveer 10% aan statushouders, verstrekt terwijl de norm 30% is.” Het college geeft aan dat statushouders, als deze voorrangsregel wordt geschrapt, ruim tien jaar in een AZC zouden moeten verblijven. Dat verslechtert zeer hun kansen om ooit als volwaardig burger van ons land mee te doen in onze samenleving, zo zeggen ze. Dat Purmerendse woningzoekenden het maar moeten uitzoeken, kunnen wij niet verteren. Achteraan aansluiten net als iedereen. Wij willen nu dat het college het gelijkheidsbeginsel gaat hanteren voor iedere woningzoekende in Purmerend en dat kan want de huisvestingswet is in 2017 al op dit punt aangepast.”

“Het college schoffeert de Purmerendse woningzoekenden door voorrang te geven aan statushouders”

De actiegroep geeft aan dat het college hiermee de Purmerendse woningzoekenden en dan met name de spoedzoeker schoffeert. “Hou toch eens op met de idioterie rondom dit onderwerp. Want de Purmerendse woningzoekenden krijgen geen urgentie indien hun relatie stukloopt en zij daardoor thuisloos raken. Zij mogen met hun spulletjes jarenlang bij vrienden op de bank slapen. Dit college strooit met dwangsommen en gaat handhaven om wonen op de bedrijventerreinen tegen te gaan. Dat zou op zich prima zijn maar kom dan wel met alternatieven voor deze groep. Net als voor Purmerenders die nu noodgedwongen (illegaal) op een recreatiepark of in een kajuitbootje wonen. Of voor de kinderen die nu nog noodgedwongen thuis zitten omdat ze geen woning kunnen krijgen vanwege de lange wachtlijsten.”

Wanneer krijgen de Purmerendse woningzoekenden een kans om ooit als volwaardig burger van ons land mee te mogen doen in onze samenleving?”, pareert de actiegroep het antwoord van het college.

Ook heeft de actiegroep een Facebookpagina in het leven geroepen waar woningzoekenden zich kunnen registreren zodat het voor en altijd eens duidelijk wordt hoe hoog de nood is voor Purmerendse woningzoekenden. “Het is de bedoeling hier zoveel mogelijk mensen samen te brengen, die een Woningnoodprobleem hebben, zodat we meer inzicht krijgen in het aantal mensen, die dakloos/thuisloos/spoedzoekers zijn.” De Facebookpagina vindt u hier: https://www.facebook.com/groups/316502498901355/

Download de brief van de actiegroep hier: Urgentie Statushouders

Relevante artikelen:

Stadspartij: “Statushouders geen voorrang meer op sociale huurwoningen”

Stadspartij: “Statushouders geen voorrang meer op sociale huurwoningen”


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.