Purmerend

Uitreiking Baby Groente Box door wethouder Rotgans

Purmerend – Wethouder Harry Rotgans van gezondheidsbeleid reikte vanmiddag de Baby Groente Box uit aan de familie familie Waalzaan in Purmerend. Volgens de wethouder is het belangrijk om, zeker voor jonge kinderen, vers te eten. De Baby Groente Box maakt dat mogelijk.

Als kersverse ouders wil je het beste voor je pas geboren baby. Na een paar maanden is je baby toe aan de eerste hapjes groente. Dan komt de vraag: geven we potjes of vers? Wat is haalbaar als we beide vier dagen werken? En wat als de baby het niet lust? Dit zijn vragen waar ouders van jonge kinderen tegenaan lopen.

De eerste 1000 dagen van een kinderleven zijn heel bepalend voor smaakontwikkeling

Kennisontwikkeling

Uit onderzoek blijkt dat de eerste 1000 dagen van een kinderleven heel bepalend zijn voor de smaakontwikkeling. Hier begint een gezonde eetstijl. Daarom doet Spurd in opdracht van de gemeente onderzoek naar de Baby Groente Box. Doel is kennisontwikkeling over hoe je als gemeente de leefstijl van jonge kinderen kunnen verbeteren. Floor Volker, JOGG-regisseur Spurd, heeft voor het onderzoek de Baby Groente Box ontwikkeld. Twintig gezinnen doen mee. Het onderzoeksrapport is januari 2019 klaar. De grootste vier Nederlandse gemeenten zetten vol in op 0 tot 4 jaar, en ook Purmerend loopt hierin voorop.

De Baby Groentebox

Het gaat om een ‘doos’ die op donderdag wordt bezorgd. Elke week zit hier een of twee nieuwe groentes in plus een recept met (inclusief uitgebreide uitleg over bereiding en invriezen, en achterop ‘weetjes’ over die groente) en een weekschema dat aangeeft welke groente je op welke dag geeft. De eerste box bevat ook nog diepvries bakjes, ontdooibakjes en een staafmixer. Het idee is dat ouders in het weekend de hapjes klaarmaken en invriezen voor die week. Met deze box leert een kind vanaf 4 maanden elke week een nieuwe groente-smaak aan.

Volgens JOGG-regisseur Floor Volker van Spurd is de kans dat jonge kinderen neofobie (afkeer van al wat nieuw is) krijgen een stuk minder als je jong begint met natuurlijk voedsel. “Niet alleen de smaak is belangrijk maar ook de structuur van het voedsel. Bij potjes is er een eentonigheid van smaak en structuur. Hierdoor stijgt de kans op neofobie.”

Groente van eigen bodem

De box is ontwikkeld met verschillende diëtisten en de recepten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het onderzoek wordt ondersteund door het Centrum voor Jeugd en Gezin in Purmerend. De groente in de box komt van www.proevkantoor.nl, een Noord-Hollandse partij die duurzame groente rechtstreeks van boeren naar eindklanten bezorgt. De Babyvoeding diepvriesbakjes van Green Sprouts zijn BPA vrij en daardoor ideaal voor babyvoeding.

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is: onderzoeken of de box ouders in Purmerend en omgeving aanspreekt. “Ook willen we weten hoe de box en inhoud er uit moeten zien, zodat ouders blij zijn met de box. Als de box succesvol is, hopen we dat gemeenten, bijvoorbeeld Purmerend, deze boxen gaan aanbieden aan ouders, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau. Het doel is uiteindelijk dat meer kinderen in Nederland veel verschillende groente leren eten, omdat in elke soort groente weer andere vitamines en mineralen aanwezig zijn.”, aldus Floor.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.