9.3 C
Purmerend
woensdag 21 februari 2024
HomeCultuurWeekend-tip: Vrijdag/zaterdag Pasar Malam Purmerend 2018

Weekend-tip: Vrijdag/zaterdag Pasar Malam Purmerend 2018

Purmerend – Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018 is de achtste edititie van Pasar Malam in het Makado winkelcentrum in Purmerend. Het winkelcentrum is deze twee dagen omgetoverd tot een sfeervolle Indonesische markt. Heerlijk eten, muziek en dans voeren de boventoon.

Het begon met een cultureelprogramma ter gelegenheid van de opening de Indonesische toko ‘Putri Solo’ in november 2010. Dit was meteen een publiekstrekker. Daarom organiseert Putri Solo van dat moment af aan en ieder jaar weer deze pasar.

Wat is Pasar Malam?

Het Indonesische woord Pasar Malam betekent in het Nederlands avondmarkt. In Indonesië vindt een pasar malam dus ’s avonds plaats. Het is een markt met allerlei kraampjes en eettentjes. Vaak ook nog aangevuld met kermis attracties.

Pasar Malam in Nederland

Een Pasar Malam in Nederland wordt meestal in de weekenden gehouden en begint al overdag. Naast de verkoop van Aziatische artikelen en etenswaren is er aandacht voor muziek en dans van Indonesische bodem of dat daar raakvlak mee heeft. Zo is het een evenement voor alles dat met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft. Een Pasar Malam is ook een sociale ontmoetingsplaats waar de Indische Nederlanders elkaar weer kunnen ontmoeten.

De eerste pasar werd in Nederland werd in 1959 georganiseerd door een groepje Indische Nederlanders. Pas gekomen uit Nederlands-Indië wilden ze  zo de sfeer uit hun geliefde Indië hier samen verder beleven.  In Den Haag werd deze pasar gehouden en keerde jaarlijks terug. Het groeide uit dat een groot evenement waar Indische Nederlanders, maar ook andere Nederlanders het hele jaar al naar uit konden kijken. In de begin jaren werd de pasar malam nog georganiseerd in de Houtrusthallen in Den Haag, later verplaatste het evenement naar het Malieveld, waar het tot op heden nog plaats vindt.

Door de jaren heen zijn er ook veel kleinere pasars bijgekomen die door heel het land werden georganiseerd. De evenementen vinden tot op heden plaats in sporthallen, ijsbanen of parken. Een nieuwe trend is dat de pasars ook in winkelcentra worden gehouden. Deze pasars trekken een breder publiek omdat naast de fanatieke pasar-gangers ook het winkelend publiek erbij betrokken wordt. Vele plaatsen in Nederland hebben inmiddels een jaarlijks terugkerende Pasar Malam. In Purmerend is dat in het Makado winkelcentrum en wordt nu voor de 8e keer georganiseerd.

Pasar Malam Makado

Pasar Malam Makado bestaat uit diverse kramen met producten uit Indonesië en andere Aziatische landen. Een pasar is geen pasar als er geen Indonesisch eten te vinden is. Indonesische snacks en zoetwaren, Nasi Rames, Soto en Saté, Tjendol, schaafijs en nog vele andere lekkernijen zijn er te verkrijgen. Er staat ook een sambalkraam met vele soorten ambachtelijk gemaakte sambals.

En natuurlijk is er het culturele programma dat non-stop enteraiment biedt.

Er komen weer prachtige dansgroepen naar winkelcentrum, zoals de dansgroep Hawaiian Treasure die elegante en stoere dansen van verschillende eilanden uit de Polynesesische archipel met elkaar afwisselt. Kismet Bellydance danst fantasy, fusions en traditionele oriëntaalse dans. Zij betoveren, verrassen en wervelen op de Pasar Malam. De jonge generatie van Nuansa Seni Performing Arts komt met nieuwe dynamische dansen uit Indonesië.

Edu Schalk

Artiesten ontbreken niet op deze pasar. Misschien wel de bekendste Indische rockzanger van Nederland is Edu Schalk. Hij heeft verschillende albums op zijn naam.

Edu is een van de beste entertainers in het circuit van Indische dansavonden, pasar malams, festivals en andere festiviteiten waar een goede presentator nodig is. Waar Edu is, is sfeer, plezier, vakmanschap en vooral vriendschap. Met zijn ruime podiumervaring, zijn grote muzikale kennis, zijn dynamische persoonlijkheid en zijn innemende humor maakt hij elke gelegenheid weer tot een feest.

Een van de andere artiesten is Diana Monoarfa.  Diana kenmerkt zich vooral door haar uiteenlopende repertoir. Ze brengt gezellige Indische liedjes ten gehore, maar ook moderne Indonesische danshits, bekende westerse muziek, swingende latijns-amerikaanse nummers en nog veel meer. Als Diana optreedt wordt het altijd een gezellig feestje met veel interactie met het publiek.

Pasar Malam Makado belooft weer een gezellige happening te worden en en is zeker een bezoekje waard. Op de facebookpagina Pasar Malam Purmerend vindt u ook het volledige programma van beide dagen.

Pasar Malam Purmerend – 2018

Vrijdag 9 november 10:00-21:00 uur

Zaterdag 10 november 8:30-17:00 uur

Locatie: Makado Winkelcentrum, Purmerend

 

Foto’s aangeleverd door Putri SoloSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,801FansLike
2,532VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.3 ° C
10 °
8.9 °
80 %
9.4kmh
99 %
wo
10 °
do
11 °
vr
7 °
za
7 °
zo
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.