12.7 C
Purmerend
zondag 25 september 2022

HomePurmerendVoorstel tot manier van toewijzing tijdelijke woningen

Voorstel tot manier van toewijzing tijdelijke woningen

Purmerend – Het college van burgemeester en wethouders van Purmerend heeft een voorstel gemaakt over de doelgroep en de manier van toewijzen van tijdelijke woningen die de gemeente gaat realiseren. Het college brengt het voorstel op woensdag 21 november in bij de commissie SOB. Op donderdag 29 november neemt de gemeenteraad er een definitief besluit over.

De ruim honderd tijdelijke woningen komen op vier locaties in de stad. De locaties zijn Westerweg 69, Karekietpark, Etserstraat en de Kanaaldijk.

Voor wie zijn de woningen?

De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor Purmerenders die met spoed een woning nodig hebben. Inwoners van Purmerend die minimaal zes maanden in Purmerend wonen of mensen die een maatschappelijke, sociale of economische binding met Purmerend hebben.

Direct toewijzen

Een deel van de woningen (70 %) wordt beschikbaar voor kandidaten die, op basis van maatwerk, een woning toegewezen krijgen. Dit kan gaan om:

  • mensen die beschikken over een urgentieverklaring
  • mensen die uitstromen uit wonen op maat mensen die met spoed een woning nodig hebben, maar niet in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. Dit kan bijvoorbeeld gaan om jongeren die niet meer thuis kunnen blijven wonen of mensen die een woning zoeken in verband met complexe familieomstandigheden.

Loting

Naast de spoedzoekers, zijn er ook veel Purmerenders (met name jongeren), die al lang op zoek zijn naar een eigen woning. Het college heeft besloten om 30 procent van de woningen beschikbaar te stellen aan mensen die niet tot een specifieke doelgroep behoren. Deze woningen worden op basis van loting toegekend.

Manier van toewijzen

De WMO-organisatie van de gemeente gaat een grote rol spelen in het toewijzen van de woningen. Zij bepalen aan de hand van een intake en de achtergrond van de kandidaat of deze al dan niet geschikt is voor een directe toekenning van een tijdelijke woning. Het beheer wordt ondergebracht bij een externe organisatie. Zij nemen het administratief, het sociaal en het technische beheer voor hun rekening. De manier van aanmelden voor een woning wordt in afstemming met de externe beheerorganisatie nog nader uitgewerkt.

Huurcontract

De huurder krijgt een huurcontract voor maximaal twee jaar. Langer dan twee jaar maakt dat er huurbescherming ontstaat voor de huurder. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een andere woning binnen deze twee jaar.

Huurprijs

De huurprijs is € 500,- euro per maand. Afhankelijk van het toetsingsinkomen van de huurder, is het mogelijk om voor een huurtoeslag in aanmerking te komen.

Woningnet/Woonmatch

De toewijzing van de tijdelijke woningen gaat buiten het reguliere systeem om. De mensen behouden hierdoor hun inschrijfduur bij Woningnet of Woonmatch.

Besluitvorming

Op 29 november kan de raad mogelijke wensen en bedenkingen aangeven, dan wel akkoord gaan met het voorstel.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,168FansLike
2,236VolgersVolg
1,523VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.7 ° C
13.9 °
11.2 °
78 %
2.6kmh
100 %
zo
12 °
ma
14 °
di
12 °
wo
13 °
do
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.