11.7 C
Purmerend
donderdag 23 maart 2023
HomePurmerendVrijwiligers reanimatie Purmerend ”Zodra er een melding binnenkomt, komt er een adrenalinestoot...

Vrijwiligers reanimatie Purmerend ”Zodra er een melding binnenkomt, komt er een adrenalinestoot vrij”

Purmerend – Ze doen dit al een tijdje samen. Vrijwilligers Stefan en Arjen van Stichting Reanimatie Purmerend controleren elk half jaar de 27 AED’s die de stichting in Purmerend in beheer heeft. “Totaal zijn dat er 56, want 29 zijn door bedrijven beschikbaar gesteld die wij als stichting ook kunnen gebruiken. De AED’s moeten in topconditie zijn als er een aanvraag binnenkomt om tot reanimatie over te gaan.”

Vrijwilligers door heel Purmerend staan dag en nacht klaar om eerste hulp te verlenen. “Bijna altijd zijn wij als eerste ter plaatse. Dit komt omdat de meldingen tot reanimatie binnenkomen via een app op basis van de GPS positie van de vrijwilligers, dus die persoon is bijna altijd in de buurt.”

Voor vrijwilliger Arjen was de drijfveer om zich aan te sluiten een makkelijke keuze. “Ik stond een paar jaar geleden bij een incident waarbij ook de traumahelikopter was opgeroepen. Ik ben o.a. ook 112 fotograaf en was als eerste ter plaatse. Maar ik kon helemaal niets betekenen. Ik heb toen besloten om mij bij de stichting aan te melden.” Stefan had andere motieven om zich aan te sluiten: “Een familielid had een hersenbloeding. Toen ben ik gaan nadenken en heb mij ook bij de stichting aangemeld.”

Vrijwilliger zijn bij het landelijk oproepsysteem van HartslagNu.nl  kan niet zo maar. Je moet in het bezit zijn van een  EHBO – of reanimatie diploma en dit onderhouden. De vrijwilligers krijgen zo’n 60 meldingen per jaar binnen om tot reanimatie over te gaan. Purmerend is verdeeld in 6 minuten zone’s waardoor er altijd een AED in de buurt is. Aangezien het vrijwillig is, kan het zijn dat er bij een melding wel 10 vrijwiligers ter plaatse komen. De vrijwilliger bepaalt zelf of hij stand-by is. Maar ook kan het zo zijn dat er niemand komt of dat je als vrijwilliger alleen aan het reanimeren bent. “Bij een melding worden er maximaal 30 vrijwilligers aangestuurd. 10 gaan ter plaatse voor reanimatie. De andere 20 regelen dat de AED op de betreffende lokatie komt. Je kan dan zelf aangeven op de app of je gaat of niet.”, zegt Arjen.

“Zodra er een melding binnenkomt komt er een adrenalinestoot vrij”

Inmiddels werken de twee al meer dan een jaar samen om de AED’s in topconditie te houden. Dit doen ze elk half jaar op de 27 locaties in Purmerend waar een AED hangt. Er wordt gekeken of de batterij nog voldoende spanning heeft, of de zogenaamde PADS – die op de borst gaan – nog voldoen en of het beademingsmasker nog werkt. Ook een scheermesje is onderdeel van de AED kit. “Dit om eventueel het haar van een behaarde borst weg te scheren. Ook de buitenkast en de sloten worden aan een controle onderworpen”, geeft Stefan aan. De twee regelen ook dat een AED na gebruik zo snel mogelijk weer in topconditie wordt terug geplaatst. “Soms worden AED’s door ambulancepersoneel meegenomen, omdat deze als eerste is aangesloten. De arts kan dan eventueel het opgeslagen hartritme weer terugkijken. Deze informatie kan voor de arts, en dus voor patiënt, cruciaal zijn.”

De twee vrijwiligers roepen op om vooral AED’s aan te melden bij hartslagnu.nl. “De stichting kan eventueel helpen om een buitenkast te regelen. Zo breiden we gezamenlijk het netwerk van AED’s uit in Purmerend. Spurd en het PSG zijn daar voorbeelden van. Zij leverden de AED’s en wij de buitenkast en dat moeten er meer worden. Van de 56 AED’s zijn er maar 27 het hele etmaal door beschikbaar.”

Een reanimatie kan door de impact best wel heftig zijn. “Je komt toch in aanraking met mensen die aan het vechten zijn voor hun leven. Via de stichting of via bureau slachtofferhulp kunnen wij professionele hulp krijgen. Zelf kan ik het na een reanimatie goed afsluiten. Het is gebeurd en ik kan er verder niets meer aan doen”, besluit Arjen.

Afgelopen week heeft de stichting reanimatie Purmerend en Ambulance Amsterdam een demonstratie gegeven hoe een reanimatie in de praktijk verloopt. Leden van de stichting konden zich aanmelden om de demonstratie bij te wonen. Vele burgerharthulpverleners waren hierbij aanwezig.

Meer informatie over de stichting op: www.reanimatiepurmerend.nl

Foto’s: Mhilo Baerts / Haico Kats


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,561VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.7 ° C
12.8 °
10 °
89 %
1.8kmh
100 %
do
13 °
vr
11 °
za
11 °
zo
7 °
ma
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.