6.7 C
Purmerend
woensdag 29 maart 2023
Home112Negen jaar geëist tegen 20-jarige Purmerender wegens poging tot doodslag

Negen jaar geëist tegen 20-jarige Purmerender wegens poging tot doodslag

Alkmaar – Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft tegen een 20-jarige man uit Purmerend negen jaar gevangenisstraf geëist. Hij staat terecht omdat hij heeft geprobeerd twee plaatsgenoten met geweld van het leven te beroven, die op dat moment op straat het nieuwe jaar aan het vieren waren.

“Een nieuw jaar waarin alles nog mogelijk is. Waar hoop de boventoon voert en je het blanco jaar dat voor je ligt nog kan inkleuren met dromen en wensen. Het moment waarbij je je geliefden,  je familie, je buren een ‘gelukkig nieuwjaar’ wenst”, aldus de officier van justitie ter zitting.

Op 1 januari 2018, iets na middernacht, valt verdachte een voor hem onbekende man en vrouw aan. De vrouw kijkt toe hoe haar vriend vuurwerk afsteekt, tot zij plotseling van achter in haar hoofd en in haar schouder wordt gestoken met een scherp voorwerp. Vervolgens raakt verdachte in gevecht met haar vriend, waarbij verdachte hem meerdere keren in zijn hals steekt. Uiteindelijk gaat verdachte er met een tas met vuurwerk vandoor. Het stel blijft achter op straat, de man is levensgevaarlijk verwond en bloedt hevig. Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers nog met de fysieke en emotionele gevolgen van deze brute aanval. Het mannelijk slachtoffer heeft een maand in het ziekenhuis gelegen, waarvan een groot deel in coma.

Waarom valt een wildvreemde vanuit het niets twee mensen aan? Dat antwoord kan alleen verdachte geven. Maar hij heeft tijdens de politieverhoren niet willen verklaren waarom hij tot zijn daad is gekomen. In aanloop naar de zitting geeft hij via een briefje wel tekst en uitleg: niet hij maar een kennis zou verantwoordelijk zijn voor de aanval. Samen hadden ze een afspraak om vuurwerk te stelen van mensen. Deze kennis zou na de aanval zijn gevlucht. Verdachte zou getuige van de aanval zijn geweest, in paniek de tas met vuurwerk hebben meegenomen, en daarna ook gevlucht zijn. Over de identiteit van de kennis kan verdachte niet verklaren.

Poging doodslag

Het OM vindt dit verhaal uiterst onwaarschijnlijk. Forensische sporen en ander bewijs duiden er op dat verdachte verantwoordelijk is voor de aanval. De officier van justitie acht poging doodslag daarom bewezen: “Dat het mannelijk slachtoffer niet is overleden is vooral heel veel geluk geweest; uit het dossier blijkt dat er een periode is geweest waarbij de kans aanzienlijker was dat hij zou overlijden dan dat hij de aanval zou hebben overleefd.” Niet is vastgesteld dat verdachte ten tijde van het delict ontoerekeningsvatbaar was. Evenmin is er aanleiding om verdachte volgens het jeugdstrafrecht te vervolgen. Ten tijde van het delict was verdachte weliswaar jong, maar een pedagogische aanpak is, in de ogen van het OM, op basis van de ernst van de feiten en de persoon van verdachte niet passend. De officier eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen jaar.

De rechtbank doet uitspraak op 7 december

Relevant artikel:

Twee Purmerenders opgepakt voor steekpartij


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.7 ° C
7.2 °
5.6 °
85 %
0.5kmh
100 %
wo
13 °
do
12 °
vr
10 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.