Bedrijf uitgelicht: Spijkerman – “Op mijn 23e had ik dit pand al op het oog”

Purmerend – Frans Spijkerman, eigenaar van Spijkerman eten & drinken. Met zijn hoed en vrolijke lach behoort de 58-jarige Frans tot één van de meest markante ondernemers van Purmerend. Regio Purmerend nam een kijkje in zijn onderneming aan de Neckerdijk in Purmerend en vroeg hem naar verleden, heden en toekomst.

In 2015 ging voor Frans een langkoesterde droom in vervulling. In april van dat jaar opende hij zijn prachtige Stadscafé aan de Neckerdijk in Purmerend. Voor Frans was dat een droom die in vervulling ging. Al op 23-jarige leeftijd wist hij het: “Hier wil ik mij vestigen”.

Frans is trots op zijn onderneming. Met zijn team van 23 mensen zorgt hij voor een beleving voor iedere gast. “Door de setting krijg je altijd het gevoel van huiselijkheid. Je bent nooit alleen. We verwelkomen heel veel vaste gasten. Deze zomer was het een lange periode mooi weer. We merkten toen dat veel nieuwe bezoekers ons terras aan het water ontdekten. Deze nieuwe bezoekers zien we nu het buiten guur wordt, nog steeds terugkomen.

Slagersfamilie

De West-Friese Spijkerman komt oorspronkelijk uit een slagersfamilie. Nadat hij als jongen van 16 zijn vader vertelde dat hij niet het slagersvak in wilde, nam hij een baantje in de kantine van een camping. Op zijn 23e -met de nodige horecapapieren op zak- was Frans er klaar voor. Hij wilde een eigen horecaonderneming. Het pand dat hij op het oog had aan de Neckerdijk was helaas niet te koop. Hij startte een snackbar in Nibbixwoud. In 1986 kreeg de jonge ondernemer een telefoontje: zijn droomlocatie kwam in de verkoop.

In de jaren daarna bouwde Frans zijn onderneming met succes op.  In zijn hotel-café-restaurant was het altijd druk. Van de bouwvakkers die om 07:00 uur aan een balletje gehak zaten tot de stamgasten aan de knusse bar in de late uurtjes. Na vier jaar ontstond er bij Frans een nieuwe droom. Groter, op dezelfde plek, met een terras aan het Noordhollandsch Kanaal.

Ik durfde niet meer met gasten naar hun hotelkamer te lopen

Uiteindelijk ging er 14 jaar doorzettingsvermogen aan vooraf om het project te kunnen realiseren. “Het dieptepunt lag voor mij in 2000, er moest echt iets gaan gebeuren”, vertelt Frans. “Als er gasten kwamen die in het hotel wilden overnachten, durfde ik uit schaamte niet eens meer mee naar boven te lopen. Ik gaf ze de sleutel, liep mee tot aan de trap en vertelde dat ze op de eerste verdieping de derde deur links moesten nemen.”

De oude en de nieuwe situatie

Met doorzettingsvermogen en door steun en adviezen van bevriende ondernemers, gemeente, familie en zijn team, wist Frans het uiteindelijk voor elkaar te boksen. In 2012 verhuisde het restaurant tijdelijk naar een locatie aan de overkant. Het nieuwbouwproject duurde bijna 3 jaar. Toen de nieuwe locatie uiteindelijk open ging, legde Frans ook de functie als voorzitter van Horeca Nederland naast zich neer. Een nevenfunctie die hij bijna 20 jaar bekleed heeft.

Inmiddels is het Stadscafé van Spijkerman eten & drinken een begrip in Purmerend. In het restaurant is het altijd gezellig druk. Ook de zaal (voor maximaal 90 personen) is een geliefde locatie voor privé-bijeenkomsten.

 

 

 

”Nu de feestdagen weer in aantocht zijn, verwachten we weer topdrukte”. Frans krijgt een grote glimlach op zijn gezicht, terwijl hij vertelt over zijn plannen voor de kerstdagen. “Voor de diners op de twee kerstdagen, zitten we zo goed als vol. Voor onze brunch op 25 december hebben we nog wel plek”.

 

Spijkerman eten & drinken
Neckerdijk 1
1441 GX Purmerend
+31 299 423 951

https://spijkerman-etenendrinken.nl

Sfeerimpressie – Foto’s Mihlo Baerts

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Met een overzicht van de belangrijkste artikelen
En exclusieve kortingsacties van winkeliers.
En veel meer. Laat u verrassen. De eerste nieuwsbrief zult u eind oktober ontvangen.

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*