18.9 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
Home* BijzonderGeheimzinnige USB-stick ingemetseld in muur Purmerend

Geheimzinnige USB-stick ingemetseld in muur Purmerend

Purmerend – Ons oog viel vandaag op een USB-stick die in een muur aan de Kerkstraat was ingemetseld. Althans het deel wat normaal in je computer kan, stak er alleen uit. “Wat is dit?”, vroegen wij ons af. We konden kijken of we dit zelf konden gaan uitlezen maar omdat je natuurlijk niet zomaar onbekende USB-sticks in je laptop moet stoppen in verband met virussen en de bekende malware gingen wij voor advies naar RS Computers die toevallig ook in de Kerkstraat, nabij de Purmaryn, is gevestigd. 

De eigenaar van RS Computers Jimmy wilde, na het aanhoren van ons verhaal, wel meewerken en op een laptop werd een zogenaamde sandbox geïnstalleerd zodat de data op de USB-stick in een afgeschermde omgeving kon worden uitgelezen. “Een sandbox is een beschermde omgeving op je PC waarin alles kan gebeuren maar er geen infectie van je systeem kan plaatsvinden.” Na het uitlezen van de stick bleek dat er geen sprake zou kunnen zijn van enige infectie van de systemen. “Voorkomen is beter dan genezen.”, aldus Jimmy. 

Uit de informatie op de stick bleek het om een zogenaamde Dead drop te gaan. In een readme.txt file staat het volgende: 

Dead Drops is een offline peer to peer netwerk om files te delen. Kopieer om het even wat op deze USB stick. Of download wat je op deze stick vindt. Voor meer informatie over dit project en een kaart met andere locaties ga naar http://deaddrops.com

In een andere text file genaamd manifesto.txt staat het volgende beschreven:

The Dead Drops Manifesto

Dead Drops is anoniem, offline, peer-to-file-sharing netwerk peer in de openbare ruimte. Iedereen heeft toegang tot een Dead Drop. Iedereen kan een Dead Drop installeren in zijn wijk/stad of gemeente. Een Dead Drop moet publiek toegankelijk zijn. Een Dead Drop in een gebouw met een beperkte of tijdelijke toegang is geen Dead Drop. Een Dead Drop is lees- en schrijfbaar zonder extra software. Dead Drops moeten niet worden gesynchroniseerd of met elkaar verbonden. Elke Dead Drop is een zelstandige entiteit. De ideale Dead Drop toont alleen het metalen omhulsel van een type A USB-stekker, en is ingebetonneerd in een muur. Ze vallen nauwelijks op. Een Dead Drops heeft geen kabel nodig, of draadloze technologie. Vuile knieën of een mouw op de muur is alles wat je nodig hebt om bestanden te delen. Een Dead Drop is een naakt stuk passief aangedreven Universal Serial Bus-technologie ingebed in de stad, de enige echt openbare ruimte. In een tijdperk van groeiende “clouds” en mooie nieuwe apparaten zonder toegang tot lokale bestanden moeten we de vrijheid en de distributie van gegevens herdenken. De Dead Drops beweging is de start voor verandering! 

Bevrijdt je gegevens in cement! Maak nu je Dead Drop! “Un-cloud” je bestanden vandaag nog!

Verder onderzoek leert dat een in Berlijn gevestigde media kunstenaar Aram Bartholl het ‘Dead Drops’ project begon tijdens een verblijf in New York, als deelnemer aan het Artist in Residence project in oktober 2010. inmiddels zijn er 2048 dead drops over de gehele wereld geïnstalleerd en is er een totaal aan opslag van 39.000 GB.

Er is geen data gevonden van wie er nu verantwoordelijk is voor het plaatsten van de USB-stick.

Dit bericht zal binnenkort in PDF formaat worden geüpload naar de stick om de maker te laten weten dat wij hier aandacht aan hebben besteed.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
18.9 ° C
20 °
17.8 °
71 %
0.9kmh
5 %
di
18 °
wo
21 °
do
22 °
vr
21 °
za
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.