15.4 C
Purmerend
dinsdag 3 oktober 2023
HomeColumnColumn van Eline!: Mijn kind van 7 blijft alleen thuis. Nou en?

Column van Eline!: Mijn kind van 7 blijft alleen thuis. Nou en?

Het was de afgelopen twee weken uitgebreid in het nieuws. Een meisje van 3 of 4 jaar oud en haar baby-broertje werden alleen thuis achtergelaten terwijl haar ouders naar de bioscoop waren. “De oppas kon niet”. Het meisje belde in paniek 112 met de mededeling dat ze niet wist waar haar moeder was. De dienstdoende agent in de meldkamer beschrijft op Facebook uitgebreid hoe de zoektocht naar de ouders verliep.

Voorop gesteld: geen enkele kleuter hoort ’s avonds alleen thuis te zijn (of wanneer dan ook). En een baby al helemaal niet. Dat is een no-go en dat zal iedereen met me eens zijn. Maar hoe bepaal je wanneer je je kind (kort of lang) alleen laat? Kun je een kind van 8 alleen laten als je even naar de supermarkt loopt? Of een kind van 10 als je een 10 minuten gesprek hebt om 20:30 op school om de hoek? Hoe bepaal je of je kind klaar is voor dat soort dingen. Helaas bestaat daar geen handboek of checklist voor.

Wat me wel verbaasde is de discussie die daarna uitbarstte. Kinderen die pas op 16-jarige leeftijd alleen thuis mogen zijn? Serieus? Op die leeftijd ging ik al een week kamperen met vriendinnen. Er waren veel ouders die stelden dat ze hun 8-jarige nog geen vijf minuten alleen zouden laten. Op de (terechte) vraag of zij hun kinderen ook niet lieten buitenspelen kwam het antwoord: “Nee, alleen in de tuin”.

Om het even te betrekken op mijn zelfstandige 7-jarige: Alleen thuis met een vriendje mag dat absoluut niet, juist als hij alleen is wel. Vanaf het moment dat hij mij via zijn iPad kon bellen en onder bepaalde voorwaarden, laat ik hem overdag wel eens alleen. Tot zijn grote trots en vreugde. 

Als ik een kort ritje supermarkt met de auto doe, mag hij alleen thuis blijven. Ik meld dan aan manlief dat ik met de auto weg ga en deel mijn live-locatie met hem. Ik stuur hem dan ook weer een berichtje zodra ik vertrek vanaf de supermarkt. Ondertussen heb ik kind voorzien van drinken en een bakje chips. Voordeur zit op slot, maar er zijn genoeg plekken waar hij het huis uit kan. Buren weet hij te vinden.

Een rapportgesprek overdag op school waar ik lopend heen kan? Geen probleem, het zelfde verhaal. Buitenspelen met een vriendje? Ze weten tot welke punten ze mogen komen: lekker doen. Ik vind het alleen maar goed voor de ontwikkeling.

Nu snap ik dat het voor ieder kind verschillend is. Het ene kind is het andere niet. Ook begrijp ik dat er een verschil zit tussen wonen in een drukke stadskern of in een dorp of nieuwbouwwijk. En natuurlijk snap ik dat “de tijd” de afgelopen 30 jaar veranderd is. Maar slaan we niet een beetje door? Hoe bereid je een kind voor op zelfstandigheid? En veroorzaak je geen angst door zo panisch te doen dat een tiener niet een uurtje of twee alleen mag zijn?

Ik vond het geweldig! Samen met mijn vriendinnen de wijk in trekken. “Wilde bloemen” (boterbloemen) plukken net buiten het gebied waar we eigenlijk als 9-jarigen mochten komen. Even een uurtje als een groot mens alleen thuis zijn. Als vier 16-jarigen met twee tenten naar de wadden om daar een week vakantie te vieren. 

Wat voor een herinneringen heb jij aan jouw verworven zelfstandigheid? En welke regels stel jij?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,620FansLike
2,501VolgersVolg
1,620VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.4 ° C
16.7 °
13.3 °
72 %
4kmh
5 %
di
16 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.