1.3 C
Purmerend
donderdag 7 december 2023
Home* ProvinciaalEnergierekening volgend jaar fors omhoog

Energierekening volgend jaar fors omhoog

Regionaal – Veel Nederlanders krijgen de komende dagen een brief of e-mail van hun energieleverancier met de nieuwe, hogere prijzen voor stroom en gas van aankomend jaar. Het gaat al snel om tientjes per maand, zeggen vergelijkingswebsites.

Een gemiddeld gezin gaat volgend jaar 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. Dit jaar stegen de de energiekosten al met 190 euro. Een woordvoerder van Energiebedrijf Eneco zegt in het Algemeen Dagblad: “De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”

Hogere belasting

Dat de energiekosten voor burgers zo fors stijgen, heeft niet alleen te maken met het feit dat de prijzen van gas en elektra bij het energiebedrijf omhoog gaan, maar ook met een belastingverhoging. Het doel van het kabinet is om energieverbruik te ontmoedigen. Daarom gaan huishoudens vanaf 1 januari gemiddeld alleen al aan energiebelasting 130 euro per jaar meer betalen.

Minder verbruik, meer betalen

René de Visser uit Breezand kreeg al een brief van zijn energieleverancier. “Ik had eigenlijk minder verbruikt dan voorgaande jaren”, zegt hij tegen de NOS. “Dus ik dacht: dat gaat de goede kant op.” Toch moet ook hij volgend jaar zo’n 30 euro per maand meer betalen.

Morren

Nu de tarieven van energiebedrijven op de mat vallen en duidelijk begint te worden om welke bedragen het gaat, beginnen coalitiepartijen te morren. Fractievoorzitter van het CDA, Buma, vreest dat dit ervoor kan zorgen dat mensen juist minder bereid worden om mee te werken aan een beter klimaat.

Burger ontzien

“Het is niet zo makkelijk om te zeggen, ach, we laten mensen wel een hogere rekening voor gas betalen om ze achter de duurzaamheidsopgave te krijgen”, zegt Buma. Ook fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie vindt dat de burger zoveel mogelijk moet worden ontzien. Bij GroenLinks in de Tweede Kamer wordt met ergernis gereageerd op de uitspraken van Buma.

Overstappen levert veel geld op

Als je nog nooit bent overgestapt, dan kan overstappen je een besparing opleveren van enkele honderden euro’s. Stap je het jaar daarna direct weer over, dan zal je besparing iets minder groot zijn. Het verschil tussen het ene goedkope contract en het andere is immers niet zo groot. Maar let op: stap je na een jaar niet opnieuw over, dan val je terug in het zogenaamde ‘modelcontract’. Dit is het standaardcontract van je leverancier, waarin dus ook de standaardtarieven worden gehanteerd. Deze liggen altijd een stuk hoger dan de tarieven in een 1-jarig actiecontract. Stap je dus niet opnieuw over, dan ga je ineens weer meer betalen.

Heb je een bedrijf? Dan kan overstappen naar een zakelijke energiecontract op je huisadres ook lonend zijn.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het bedrijfsleven wordt gesubsidieerd met belastingvoordelen, de burgers betalen de rekening van hun vervuiling,
    Het kabinet is er niet voor ons, de kiezers. Ze staan in dienst van het grootkapitaal. Er wordt ons van alles beloofd ‘het gaat beter met Nederland en de mensen moeten dat gaan merken’ zei de premier. Maar dat geld blijkbaar alleen voor de aandeelhouders, de investeerders. Mensen met geld: die het nog beter krijgen. De man in de straat betaald het gelag. Het is een schandaal.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,524VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
1.3 ° C
3.3 °
0 °
95 %
4.3kmh
44 %
do
4 °
vr
8 °
za
10 °
zo
10 °
ma
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.