8.7 C
Purmerend
woensdag 1 februari 2023
HomePurmerendBijna 21.000 kilo vuurwerkresten ingezameld in Purmerend

Bijna 21.000 kilo vuurwerkresten ingezameld in Purmerend

PURMEREND – Voor veel mensen is het een grote bron van ergernis: vuurwerkresten die na oud en nieuw op straat achterblijven. De gemeente Purmerend smoort deze irritatie in de kiem door bewoners te belonen voor het opruimen van de afgestoken potten, pijlen en knallers. Voor iedere kilo ingeleverd vuurwerk kreeg je 0,25 euro.

Tiener Erik, die met z’n skelter met aanhanger door de Weidevenne rijdt, was er als de kippen bij: “Op oudejaarsavond begon ik al om acht uur met vuurwerk inzamelen, want dit jaar ging er toen al best veel de lucht in.”

De inzamelingsactie vindt hij een goed initiatief, vooral omdat het mes aan twee kanten snijdt: “Het is goed om de buurt schoon te houden en er ook nog wat aan te verdienen.” Het geld dat hij er aan overhoudt, stopt hij in z’n spaarpot om op een later moment aan een tablet te besteden.

Illegaal vuurwerk

Een vrouw die een gigantische doos komt inleveren, erkent dat het om een stuk illegaal vuurwerk gaat. Hoe ze eraan komt? “Dat ga ik niet vertellen…gevonden op straat.” Legaal of niet: voor de opbrengst maakt het niet uit. Of toch wel? Want illegaal vuurwerk is vaak een stuk zwaarder dan de legale potten.

Gemeentemedewerker George Heijnes staat bij een van de inzamelpunten. “Dit zijn wel de grootste pakketten die we binnenkrijgen”, zegt hij over de enorme doos die de vrouw kort daarvoor heeft ingeleverd. Net als legaal vuurwerk plaatst hij de grote illegale flowerbeds in een grote afvalcontainer. “Dat houdt de straat ook schoon.”

De super kampioenen

Thijs en Lotte werden de super kampioenen in de Weidevenne met maar liefst 1029 kilo. (€257, 25) Thijs: “Tijdens het gelukkig nieuwjaar wensen, vertelde opa dat hij bij het boodschappen doen een ‘doodskist’ (enorm pakket vuurwerk) had zien liggen. Daar zijn we op af gegaan en toen meteen maar doorgegaan met inzamelen. Hoe vroeger je begint, hoe meer je vindt.”

Ruim 5.000 euro

In totaal heeft de gemeente vandaag bijna 21.000 kilo vuurwerkresten ingezameld, wat betekent dat er rond de 5.250 euro is uitgekeerd. Een jonge Purmerendse die haar kofferbak heeft volgestouwd met zware potten, gaat met 22,50 euro naar huis. “Een kleine stap richting m’n vakantie naar Maleisië.”

Opbrengst per wijk

Overwhere        3.447 kilo
Purmer-Zuid     3.384 kilo
Purmer-Noord   4.843 kilo
Weidevenne      6.809 kilo
De Gors            2.356 kilo
————————–
Totaal              20.839 kilo

Kerstbomen

Aanstaande vrijdag is er weer de mogelijkheid om kerstbomen in te leveren. Per boom kan je vijftig eurocent verdienen. Je kunt de kerstbomen op de volgende locaties in leveren:

  • Purmer-Noord – Winkelcentrum Gildeplein (tegenover Gildestraat 40)
  • Purmer-Zuid – Parkeerterrein Sporthal de Vaart (Koggenland 88)
  • Gors – Dotterbloem 100 (wijkkantoor Gors)
  • Weidevenne – Abel Tasmanplein (parkeerplaats NS station)
  • Overwhere & Wheermolen – Parkeerplaats sporthal De Beuk (van IJsendijkstraat 365)

Bron: Mediapartners NH-Nieuws en Weidevenner.nl


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,206FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.7 ° C
9.4 °
7.8 °
82 %
3.1kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.