19.5 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendRegio Purmerend steunt aankomende vrijdag landelijke actie fotojournalisten

Regio Purmerend steunt aankomende vrijdag landelijke actie fotojournalisten

Purmerend – Komende vrijdag leggen ruim 400 fotojournalisten het werk neer en wij van Regio Purmerend gaan op die dag geen foto’s plaatsen om de fotojournalisten te steunen. U zal het die dag moeten doen met bovenstaande foto. “Ze luiden de noodklok over de alarmerend lage tarieven waarvoor ze hun werk moeten doen en kunnen daarbij jullie hulp goed gebruiken”, schrijft NVJ-voorzitter René de Monchy in een brief aan alle leden. De fotojournalisten vrezen dat, als het zo doorgaat, fotojournalistiek over tien jaar nog slechts een veredelde hobby is.

Het gaat dan voornamelijk om de grote spelers zoals ANP/Hollandse Hoogte, de Persgroep, TMG, MGL, Sanoma, SPN en NDC. In de brief wordt de hachelijke situatie beschreven waarin de fotojournalistiek en fotojournalisten zich op dit moment bevinden. Zo dreigt het ANP de fototarieven in 2019 drastisch te verlagen. Dit heeft een reden: klanten van het ANP zijn nauwelijks nog bereid om voor foto’s te betalen. Dus zag het ANP haar kans om in navolging van haar klanten de tarieven naar beneden bij te stellen. Wel heeft het ANP recentelijk de dag- en opdrachtvergoeding per 1 februari met 5 procent verhoogd, wat een stap in de goede richting is.

Bij RegioMedia, waar Regio Purmerend onderdeel van is, merken wij dat ook dat er steeds minder betaald wordt. Ook wij leveren foto’s aan de grote mediabedrijven. “Ik begrijp de actie wel. Je wilt als fotojournalist een normaal en fatsoenlijke tarief die ook aan de metselaar of loodgieter wordt betaald, wanneer die in ons huis kwaliteit komt leveren. Gelukkig hebben wij bij Regio Media het meeste zelf in de hand dus voor ons is dit niet echt van toepassing. Maar we steunen de oproep van de NVJ wel en daarom plaatsen wij die dag geen foto’s boven de berichten maar alleen het beeld van de actie.”, geeft directeur Rob Klaucke aan.

Solidair

Al een tijd lang lag het in de taboesfeer om over de tarieven te praten. Laat staan om gezamenlijk in actie te komen. Maar de ‘maat is nu vol’, de ondergrens is bereikt. “Wij zijn aanstaande vrijdag solidair met de fotojournalisten”

Bekijk de brief hier: download.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
19.5 ° C
21.7 °
17 °
70 %
1.3kmh
32 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.