Gemeentewonen

Splitsing woningen geen doorgang door aangenomen huisvestingsverordening

Purmerend – Het was de laatste weken uitgebreid in het nieuws, maar eindelijk is er nu duidelijkheid. De splitsing van drie eengezinswoningen in respectievelijk 5, 7 en 9 studio’s zal niet doorgaan. Dit liet wethouder Thijs Kroese vanmiddag weten in een persconferentie.

De drie woningen in de Aztekenstraat, Sydneystraat en Basisveenstraat zijn recentelijk opgekocht door een investeerder, met als doel deze te splitsen in losse woon-units. Hiertegen kwam Bewonersbelang Purmerend in actie.

”De gemeente beseft zich dat het creëeren van woningen voor onze stad belangrijk is”, verklaart Kroese. “Maar naast wonen moeten wij ook de leefbaarheid van de stad in acht nemen. Wij zijn van mening dat het niet verstandig is om op deze manier extra woningen te creëeren.”

De wethouder legt uit dat, binnen de huidige gemeentelijke wetgeving, er te weinig middelen waren om dergelijke initiatieven tegen te gaan. Daarom werd er in allerijl een nieuwe verordening geformuleerd. Deze extra huisvestingsverordening is afgelopen maandag in beslotenheid door de raad goedgekeurd. 2 leden van D66 Purmerend stemden tegen het voorstel.

Sinds vandaag is er dus officieel een nieuwe huisvestingsverordening in Purmerend van kracht. Hierin staat onder andere te lezen dat zelfstandige units een minimale oppervlakte moeten hebben van 40 m2 en dat, indien de gemeente dat noodzakelijk acht, er een leefbaarheidstoets kan worden uitgevoerd.

Omgevingsvergunning

De reeds bestaande, eerder aangevraagde, omgevingsvergunning voor de Sydneystraat is vandaag goedgekeurd. Naar verwachting zal dat ook met de omgevingsvergunning van de twee andere locaties gebeuren. Dit betekent dat initiatiefnemers voor het splitsen van woningen nu naast een omgevingsvergunning ook een vergunning ‘woningvorming’ moeten aanvragen. Dat is voor nu de eis waaraan men moet voldoen.

Kroese zegt vanmorgen een positief en constructief gesprek te hebben gevoerd met de investeerder, toen hij werd ingelicht. Ook met de belangengroep werd voorafgaand aan de persconferentie uitgebreid gesproken. “Wij zijn tevreden met deze uitkomst, er valt een last van onze schouders af”, aldus Bewonersbelang Purmerend.

Lees hier de nieuwe regels.

In theorie zou de investeerder dus kunnen overwegen om de woonunits in plaats van de huidige 20 m2 nu allemaal 40m2 te maken, maar ook dan is het nog niet zeker dat hij een vergunning krijgt. Wethouder Thijs Kroese legt uit hoe dat kan:

Video’s: Mediapartner NH-Nieuws.

Onderstaand het interview van de wethouder met RTV-Purmerend.

Relevant artikel:

Bewonersbelang Purmerend start petitie tegen huisjesmelker (video)


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.