18.1 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendStadsverwarming kan warmte nog niet goedkoper aanbieden 

Stadsverwarming kan warmte nog niet goedkoper aanbieden 

Purmerend – De Stadsverwarming is nog niet in de financiële positie om de warmte goedkoper aan te bieden. Dit laat het college weten na vragen van de Stadspartij. Begin dit jaar heeft de Stadsverwarming wederom het maximale tarief, die de Autoriteit consument en Markt (ACM) vaststelt, doorberekend. 

“Omdat zowel de gasprijs als de energiebelasting en opslag duurzame energie in 2019 sterk zijn gestegen, is ook de maximaal toegestane warmte prijs in 2019 toegenomen. Stadsverwarming volgt evenals voorgaande jaren de door de ACM vastgestelde maximum tarieven. Deze is nog niet in de financiële positie om de warmte goedkoper aan te bieden. Stadsverwarming komt met ingang van 2020 mogelijk wel in een positie om warmte goedkoper aan haar klanten aan te bieden dan de door de ACM bepaalde maximum tarieven.” Het college gaat met Stadsverwarming in gesprek over de mate van verhoging van de warmteprijs zodra het bedrijfsresultaat van Stadsverwarming dit mogelijk maakt. Ook gaat het college in gesprek met de gemeenteraad over alle afwegingen die hiermee gepaard gaan. 

Hoe zit het nou?

De gemeente Purmerend is 100% aandeelhouder. Stadsverwarming staat sinds 2012 voor een waarde van ruim € 38 miljoen op de balans van de gemeente Purmerend. Dit was oorspronkelijk € 42 miljoen. Het eigen vermogen van de BV Stadsverwarming was ultimo 2017 nog zo’n € 11,5 miljoen. Het vreemd vermogen bedroeg € 102 miljoen. In 2017 was er nog een verlies van € 5 miljoen. De prognose is dat de Stadsverwarming vanaf 2019 uit de rode cijfers zal komen. In de periode daarna zal het eigen vermogen zich herstellen tot ruim € 38 miljoen (de waardering bij de gemeente) en kan er dividend worden uitgekeerd. Vanaf het jaar 2020 zou de gemeente jaarlijks een dividenduitkering van 7 ton ontvangen. 

Bekijk de vragen hier.

Relevante artikelen:

Stadsverwarming Purmerend rekent maximaal tarief ACM door

Tarief Stadsverwarming stijgt met maximaal 15% in 2019Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.1 ° C
19 °
17.2 °
92 %
2.2kmh
96 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.