0.9 C
Purmerend
zaterdag 2 december 2023
HomewonenHotel Bellevue gaat in de verkoop

Hotel Bellevue gaat in de verkoop

Purmerend – Na bijna drie jaar van strijden om het behoud van “Hotel Bellevue” aan het Tramplein, is nu de knoop doorgehakt. Het pand, nu nog in eigendom van woningcorporatie Intermaris, gaat de verkoop in. Het object staat te koop voor een bedrag van 500.000 euro kosten koper. 

Het gebouw was in het verleden aangekocht om daar betaalbare sociale huurwoningen te bouwen. Daartoe zou het huidige gebouw moeten verdwijnen. Dat bleek voor veel inwoners van Purmerend geen wenselijke uitkomst. De wens was minimaal het vooraanzicht van gebouw Bellevue te behouden. Dit had samen met de stijgende bouwkosten gevolgen voor de totale investering, die daarmee onhaalbaar bleek voor een sociale woningcorporatie.

In 2018 meldde Intermaris dat de plannen voor het Bellevuegebouw in Purmerend wijzigden. “Wij kunnen het maatschappelijk niet verantwoorden om het plan voor sociale huurwoningen voort te zetten op de locatie aan het Tramplein. De investering zou leiden tot hoge huren, waardoor de woningen voor veel huurders onbereikbaar worden. Intermaris gaat voor betaalbaar wonen en dat lukt hier dus niet.”, vandaar dat het pand nu de verkoop in gaat.

Behoud gevel

De toekomstige koper dient zich sterk te maken voor behoud of terugplaatsing van de gevel en het contouren van het pand.

In opdracht van de gemeente Purmerend is er in 2016 onderzoek gedaan naar de monumentwaardigheid en beeldkwaliteit van het Tramplein 9. Het onderzoek is uitgevoerd door de heer W. Galema, Architectuurhistoricus. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het voormalige hotel Bellevue aan het Tramplein 9 op grond van de criteria voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten, niet voor een dergelijke status in aanmerking komt. Wel is geadviseerd de huidige status als pand met goede beeldkwaliteit te verhogen naar “overig historisch pand”. Het pand is min of meer gelijkwaardig aan het aan de overzijde van het Gouw gelegen Tramplein 8 en beide panden vormen samen een waardevol ensemble als negentiende-eeuwse stadsentree. De onderzoeker adviseert B&W werk te maken van het behoud en herbestemmen van Bellevue. Het gaat daarbij niet alleen om het instandhouden van de gevel, maar ook om de contouren van het gehele oorspronkelijke volume.

Bekijk hier het object op funda.

Relevant artikel:

Sloop Bellevue nog niet van de baanSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
0.9 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
2.2kmh
62 %
za
1 °
zo
2 °
ma
3 °
di
5 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.