Purmerend

Aanslag gemeentelijke heffingen valt in de bus, stijging ongeveer 1.5%

Purmerend – Eind februari verschijnt de aanslag gemeentelijke heffingen, met daarop o.a. de onroerendzaakbelasting (OZB), in de brievenbus of in de berichtenbox van mijnoverheid.nl. Om iedereen die hierover vragen heeft zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, verruimt de gemeente twee weken haar telefonische bereikbaarheid. Vanaf 27 februari kan gedurende twee weken ook ’s avonds telefonisch contact worden opgenomen. Hierna is de gemeente volgens reguliere tijden bereikbaar.

De gemeente bepaalt ieder jaar de WOZ-waarde van de woningen. Hierbij wordt gekeken naar veranderingen aan de eigen woning, zoals een uitbouw of verbouwingen, maar ook naar woningen in de buurt. De waarde van een woning is namelijk gebaseerd op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum van 1 januari 2018 zijn verkocht. Afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen. Gemiddeld genomen is de WOZ-waarde voor het belastingjaar 2019 daarom hoger. De gegevens waarop de WOZ-waarde is gebaseerd zijn te vinden in het taxatieverslag. Deze is in te zien via belastingenpurmerend.nl met gebruik van een DigiD inlogcode. Ook kunt u het taxatieverslag telefonisch opvragen bij team Belastingen.

Het berekenen van de OZB

De OZB-aanslag neemt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt. Vervolgens bepaalt de gemeente een OZB-tarief, waar de OZB-aanslag uit voortkomt. De gemiddelde waardestijging van 14% in Purmerend is reden voor de gemeente om kritisch naar het OZB-tarief te kijken. Om een lastenverzwaring te voorkomen is gekozen om alleen een inflatiecorrectie toe te passen. De genoemde waardestijging van 14% is echter een gemiddelde van Purmerend. Doordat de waardeverhoging niet voor iedere woning gelijk is, kan het effect op de aanslag daarom voor iedere woning anders zijn.

Bereikbaarheid

De gemeente staat klaar om vragen te beantwoorden, ook als er twijfel bestaat over de vastgestelde WOZ-waarde. Dit kan via het nummer (0299) 452 452.

–           op woensdag 27 en donderdag 28 februari: van 9.00 tot 20.00 uur.
–           op vrijdag 1 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.
–           op maandag 4 maart tot en met donderdag 7 maart: van 9.00 tot 20.00 uur.
–           op vrijdag 8 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.

Na deze twee weken is de gemeente bereikbaar op de reguliere tijden, te vinden via purmerend.nl/stadhuis.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.