9.6 C
Purmerend
vrijdag 19 april 2024
Home112Politie neemt lachgasfles in beslag

Politie neemt lachgasfles in beslag

Volendam – Op zaterdag 2 maart 2019, omstreeks 01.00 uur, zag de politie dat er in de Sint Jozefstraat vanuit een auto ballonnen werden gegeven aan twee meisjes. De ballonnen waren vermoedelijk gevuld met lachgas. De meisjes liepen weg.

Toen de auto wegreed werd deze even verderop door de politie aan de kant gezet. In de auto zat een 20-jarige Edammer als passagier. Hij was in het bezit van een gebruiksklare lachgasfles. De Edammer liet vanuit de gasfles lachgas in een ballon lopen en inhaleerde het gas vervolgens.

De politie nam de lachgasfles ( een hoge drukcilinder ) op grond van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen in beslag. Tegen de 20-jarige Edammer is proces-verbaal opgemaakt.

De risico’s van lachgas

Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O). De straatnaam is lachgas of ballon(netje). Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas.

Afkomst

Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller en wordt nog steeds in de medische wereld gebruikt. Daarnaast wordt het gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen en soms in de autosport om motorvermogen te verhogen. Het is verkrijgbaar in gaspatronen.

Uiterlijk

Lachgas is een kleurloos gas met een lichtzoete smaak. Het is meestal verkrijgbaar in kleine zilverkleurige lachgaspatronen (voor slagroomspuiten). Op feesten wordt het soms via grote cilinders verkocht. Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in ballonnen gespoten (‘ballonnetje’).

Werkzame stof

De werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O).

Manier van gebruik

Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas door middel van een slagroomspuit of een cilinder in is gespoten. Om zuurstoftekort te voorkomen kan er tussendoor lucht worden ingeademd. Sommige gebruikers houden hun neus dicht wanneer zij lachgas nemen. Zij denken dat het effect van lachgas dan sterker zal zijn. Voor het effect maakt dit echter niet uit. Wel is gebruik op deze manier meer riskant.

Bron: Trimbos



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.6 ° C
10.6 °
8.9 °
70 %
6.7kmh
94 %
vr
9 °
za
8 °
zo
11 °
ma
10 °
di
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.