4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home* ProvinciaalProvincie Noord-Holland bijna 1 miljoen kwijt aan wachtgeld

Provincie Noord-Holland bijna 1 miljoen kwijt aan wachtgeld

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland is de afgelopen vijf jaar een bedrag van 993.248 euro kwijt aan wachtgeld voor oud-bestuurders. In Noord-Holland zou het gaan om 5 oud-gedeputeerden. Dat blijkt uit gegevens die het programma EenVandaag heeft opgevraagd bij alle twaalf provincies. Welke oud-gedeputeerden wachtgeld hebben ontvangen is onbekend omdat de gegevens geanonimiseerd waren aangeleverd.

In totaal keerden alle provincies in Nederland in de afgelopen vijf jaar 7.717.616 euro uit aan oud-gedeputeerden. De provincie Flevoland was met bijna 1,5 miljoen euro het meeste kwijt. Ook de gemiddelde uitkering was in die provincie met 208.750 euro het hoogst, ruim twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Naast Flevoland was ook Limburg meer dan 1 miljoen euro kwijt in de afgelopen vijf jaar.

Wat is wachtgeld?

Wachtgeld is de informele naam voor de uitkering die oud-bestuurders krijgen als ze vertrekken uit hun functie. Het maakt hierbij niet uit of iemand ontslagen wordt of vrijwillig vertrekt. Deze toelage wordt uitgekeerd in ‘afwachting’ van een nieuwe baan of het pensioen. Deze regeling is in het leven geroepen om politici meer zekerheid te geven. Zij kunnen namelijk ‘weggestemd’ worden uit hun functie, wat hen een groter risico geeft op werkloosheid. De duur van de periode waarbinnen oud-politici wachtgeld kunnen ontvangen is verkort naar drie jaar en twee maanden. Dat komt overeen met de maximale duur van een WW-uitkering. Ook is er een sollicitatieplicht. Desondanks leidt de wachtgeldregeling al jaren tot kritiek.

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4 ° C
6.7 °
0.7 °
77 %
3.1kmh
92 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.