9.3 C
Purmerend
zaterdag 1 april 2023
HomePolitiekVader en zoon keren SP rug toe en gaan verder als Gemeentebelangen...

Vader en zoon keren SP rug toe en gaan verder als Gemeentebelangen Purmerend

PURMEREND – Vader en zoon Rijn en Bram Buskoop, die vorig week vanwege veronderstelde politieke intriges de Purmerendse SP-fractie de rug toekeerden, gaan verder onder de naam Gemeentebelangen Purmerend (GBP).

Dat blijkt uit hun vandaag gelanceerde website, en wordt desgevraagd bevestigd door Rijn Buskoop. “We gaan ons inzetten voor Purmerenders en kijken wat er anders zou moeten”, zegt hij. In een persbericht melden ze dat ze een ‘brede Purmerendse partij’ zijn, met als speerpunten sociale woningbouw, meer zeggenschap voor Purmerenders via referenda en het terugdringen van marktwerking in de zorg.

Vorige week maakten Buskoop en Buskoop bekend uit de Purmerendse SP te stappen. “Omdat bestuursleden fractiegenoten publiekelijk afvallen […] raadsleden niet meer uitnodigen voor partijbijeenkomsten, hebben twee van de drie SP-raadsleden besloten dit niet langer te accepteren en niet langer onderdeel te zijn van de partij”, aldus hun verklaring die afgelopen weekend op hun initiatief op de Facebook-pagina van de SP Purmerend verscheen, maar inmiddels is verwijderd.

Gelekt onder embargo 

“De druppel was het lekken van onder embargo staande stukken over het Beusebos door een commissielid”, vertelt Rijn Buskoop over hun besluit. Omdat dat commissielid tevens afdelingsvoorzitter is, en de rest van de partij achter hem bleef staan, was er voor vader en zoon geen andere optie dan de partij vaarwel te zeggen.

De SP Purmerend hoopte dat vader en zoon hun zetels zouden opgeven en zouden teruggeven. Het was de bedoeling om de Buskoopjes tijdens de ledenvergadering van 8 april te vragen hun zetels terug te geven, maar dat lijken de socialisten te kunnen vergeten, zeker nu vader en zoon een nieuwe partij hebben opgericht.

Zetelrovers

“Ze hebben een verklaring getekend waarin ze beloven hun zetel terug te geven als ze opstappen”, zegt secretaris Maxim Burlini tegen Mediapartner NH Nieuws over vader en zoon Buskoop. “Ze hebben een verklaring getekend waarin ze beloven hun zetel terug te geven als ze opstappen.” De kans dat dat alsnog gebeurt, is nihil, verwacht Burlini. “Maar we zijn verplicht om het aan onze leden voor te leggen”, legt hij uit waarom het raadplegen van de achterban komende maandag alsnog op de agenda staat, zij het als formaliteit. “Het lijkt misschien aan dovemansoren gericht, maar we hopen dat ze het alsnog doen.”

Dat de afvallige SP’ers het lekken van informatie onder embargo de druppel noemen, vindt Burlini ‘een gelegenheidsargument’. “Want op 8 februari had Bram het bestuur al laten weten dat hij toch voor zichzelf verder wilde. Toen hebben we op 12 februari een bijzonder goed gesprek gehad, maar hij wilde meer tijd om na te denken. Die tijd hebben we hem gegeven, maar de communicatie tussen hem en het bestuur verliep steeds stroever.”

“We zijn vooral erg verrast over de manier waarop het is gegaan”, aldus de secretaris. “Dat een gesprek niet mogelijk is geweest, want wij hebben alles op alles gezet. Jammer dat het niet intern is uitgesproken.” Aanvankelijk leek vader Rijn de SP wel trouw te blijven. “Maar hij heeft, tegen zijn verklaring in, zijn zoon gevolgd.”

Kiezersbedrog

Rijn Buskoop vindt het ‘jammer’ dat vader en zoon ook buiten het SP-kader worden beticht van kiezersbedrog. Zo stelde de Purmerendse VVD-fractie afgelopen weekend dat Purmenders op vader en zoon hebben gestemd in de veronderstelling dat ze de volledige raadsperiode het SP-geluid zouden laten horen. “We staan nog steeds voor dezelfde standpunten, dus dat maakt voor de kiezers geen verschil”, pareert Rijn Buskoop die kritiek.

“We zijn nu een partij met eigen standpunten, en een deel komt overeen met het SP-programma”, aldus Buskoop. Wel moet er nog veel gebeuren voordat ze zich een volwaardige lokale partij mogen noemen. “We zitten nu nog in de beginfase, maar willen snel naar een partijstructuur – met bestuur – toe.”

Relevant artikel:

2 raadsleden SP Purmerend stappen uit partij


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.3 ° C
10 °
8.3 °
95 %
0.5kmh
100 %
za
10 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °
wo
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.