Purmerend

Drieluik Purmerendse architecten aan gevel Purmerends museum compleet

Purmerend – Wethouder Eveline Tijmstra en historicus Jan Dekkers hebben zaterdagmiddag de plaquette van de Purmerendse architect Mart Stam op de gevel van het Purmerends Museum onthuld.

Bij de feestelijke onthulling waren drie kleinkinderen van Stam aanwezig. Hijzelf overleed in 1986. Stam vertrok op twintigjarige leeftijd vanuit Purmerend naar het buitenland om zich aan te sluiten bij de internationale ‘avant-garde’, een generatie van jonge kunstenaars die onder andere experimenteerden met moderne schilderkunst, muziek en architectuur.

Stam was de ontwerper van de eerste achterpootloze stoel. Verder werkte hij mee aan het ontwerp van de Van Nellefabriek in Rotterdam, maakte hij een revolutionair ontwerp voor een huizenrij in Stuttgart en was hij directeur van de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam.

Ontwerper van de plaquette is beeldhouwer Jeroen Spijker. Stam hangt daarmee naast de plaquettes van Jacobus Johannes Pieter Oud en Jan Stuyt, tevens Purmerendse architecten.

Na de feestelijke onthulling vond een architectenwandeling plaats met het accent op Mart Stam.

Relevante artikelen:

Onthulling plaquette J.J.P. Oud aan Purmerends Museum

Plaquette architect Jan Stuyt aan Purmerends museum onthuld

Tekst: RTV-Purmerend.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.