PolitiekPurmerend

De discussie over het Beusebos / Kom A7 is weer begonnen (video)

Purmerend – Afgelopen woensdag stond het Beusebos / Kom A7 weer op de agenda bij de commissie Algemene Zaken. Voor het stadhuis verzamelde een bont gezelschap van tegenstanders van de bouw van een hotel in het Beusebos. Met onder andere borden, T-shirts met tekst, bodypainting en pamfletten maakten ze duidelijk dat het bos wat hen betreft moet blijven. Het voorstel in de commissievergadering van die avond om een bedrag van 140.000 euro beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar het overblijvende groen na bouw van een hotel werd door de demonstranten als het begin van het einde beschouwd.

Tien insprekers, oudste 85 en jongste 14 jaar, maakten duidelijk dat ze het geen goed plan vonden. Vooral het belang van het bos voor de jeugd werd aangedragen, maar ook ‘verkiezingsbeloften en daarna veranderen van mening’,’ twijfel over het onderzoek’ en ‘geheimzinnigheid over contracten’ werden genoemd.

Inspreker René verhoogt vindt dat je juist in deze tijd voorzichtig moet omgaan met de natuur. Inspreker Ernst Sonneveld sprak van chantage van van der Valk naar de gemeente Purmerend omdat anders de gemeente een forse schadeclaim van  de hotelketen tegemoet kan zien. Auke Miedema van de stichting Vrienden van het Beusebos en als bewoner van Neck direct betrokkene, ziet het niet zitten. “In deze tijd kan je het niet meer verkopen om bomen te kappen, en zeker niet voor geld.”

Ook de politiek gaf in de commissie hun visie. Chris Boer van Leefbaar Purmerend: “Het is een bufferzone voor natuur, voor fijnstof. Het is een mooi bos, een natuurbos waar we met onze handen niet aan moeten komen en zeker geen hotel.”  De Stadspartij pleitte voor compensatie van groen elders in de stad en geen motorische toestanden in de rest van het bos. Van GroenLinks mag een hotel wel, maar niet in het bos. D66 vindt het spijtig dat andere locaties niet bekeken zijn en wil zoeken naar balans. De PvdA vroeg het budget te beperken en een onderzoek naar woningbouw in De Purmer. Het CDA ziet in een hotel een goede aanvulling voor de stad en belangrijk voor de economie. Gemeentebelangen Purmerend vindt het een nutteloos onderzoek vanwege genoeg andere locaties. Het AOV is blij met eindelijk duidelijkheid en de economische ontwikkeling en sprak van een ‘win-win’ situatie.

Het plan van de VVD om in het resterende deel van het Beusebos 4 woontorens te plaatsen om sociale woningbouw te plegen voor starters leek geen meerderheid te krijgen. Alleen PVV-Moinat was voor dit plan.

In de aankomende gemeenteraad lijkt er dus een meerderheid te zijn om in te stemmen met het inrichten van het Beusebos / Kom A7 exclusief de locatie van het hotel als natuur­ recreatie- en wandelbos met een educatief karakter.

Wij waren erbij en maakte de volgende impressie.

Bekijk hier het raadsvoorstel: https://raad.purmerend.nl/sites/default/files/b%20Raadsvoorstel%20ontwikkeling%20kom%20A7.pdf

Tekst gedeeltelijk overgenomen van Weidevenner.nl


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.