11.1 C
Purmerend
zaterdag 1 april 2023
HomeRegionaalMorgenochtend wederom stankoverlast door paasvuren, luchtkwaliteit zeer slecht

Morgenochtend wederom stankoverlast door paasvuren, luchtkwaliteit zeer slecht

Regionaal – De paasvuren in het oosten van ons land en Duitsland worden vanavond tussen 19:00 uur en 20:30 uur ontstoken wat vannacht en morgenochtend wederom, door de oostenwind, overlast in onze regio kan veroorzaken. Gemiddeld duurt het zo’n 6-8 uur voordat de brandlucht en de daarin aanwezige vervuiling onze regio bereikt.

Op “Ostersonntag” vinden traditioneel de meeste ontstekingen plaatst van “Osterfeuer” bij onze oosterburen, wat kan betekenen dat de brandlucht nog sterker is dan vanochtend en de waardes fijnstof nog hoger pieken, wat resulteert in smog, een soort bruine mist.

Paasvuur is een traditie

Het paasvuur symboliseert de opstanding van Jezus. Daarnaast wordt stilgestaan bij het feit dat de winterperiode is afgesloten en dient het paasvuur om het pootgoed en zaad te beschermen tegen boze geesten.

De luchtkwaliteit zal, door deze paasvuren, morgenochtend slecht tot zeer slecht zijn in onze regio. Vanochtend om 09:00 uur werd er in het luchtmeetstation in de Rijp een hoge waarde fijnstof PM2.5 gemeten door de paasvuren. Deze was 136,7 µg/m3, terwijl het gemiddelde tussen de 15 µg/m3 en 30 µg/m3 ligt. Vanaf middernacht liep de waarde in het meetstation per uur op met ongeveer 20 µg/m3.

Roet, het kleinste deel van fijnstof (PM2.5) sloeg vanochtend om 09:00 uur in het luchtmeetstation in Zaandam uit naar 7.86 µg/m3, terwijl het gemiddeld daar onder de 1 µg/m3 ligt. Doordat roet nog kleiner is dan PM2.5 kunnen deze deeltjes nog dieper doordringen in de longen en zijn dan ook schadelijker voor de gezondheid.

Verwacht wordt dat de vervuiling van de lucht rond 09:00 uur morgenochtend wederom op een hoog niveau zal zijn en dat rond middernacht een opbouw van de waarde fijnstof PM10 en PM2.5 te zien is. Het RIVM adviseert ramen gesloten te houden omdat de fijnstof voor longklachten kan zorgen.

Bekijk hier de gegevens van het luchtmeetstation in de Rijp: https://www.luchtmeetnet.nl/metingen/locatie/De%20Rijp-Oostdijkje/PM25

Zoals het er nu naar uitziet krijgt onze regio voornamelijk te maken met de Paasvuren uit de provincie Groningen, Drenthe en de daarachter liggende gebieden in Duitsland. Bekijk hieronder de windkaart.

Wat vindt u eigenlijk van de paasvuren en de daarmee samenhangende luchtvervuiling?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Relevant artikel:

Brandlucht in onze regio door paasvuren in Duitsland


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.1 ° C
12.2 °
9.5 °
94 %
0.9kmh
100 %
za
10 °
zo
9 °
ma
8 °
di
7 °
wo
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.