15.7 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
Home* gezondheidVaccinatie meningokokken in De Vaart: "We zitten op 300 vaccinaties per kwartier."...

Vaccinatie meningokokken in De Vaart: “We zitten op 300 vaccinaties per kwartier.” (video)

Purmerend – Honderden jongeren kregen vanavond in sporthal De vaart de mogelijkheid om een prik te halen tegen de meningokokkenziekte. “We zitten op 300 vaccinaties per kwartier. Purmerend springt eruit.”, zei een medewerker van de GGD.

De meeste jongeren die wij spraken hebben niet echt een idee waarvoor ze de prik krijgen. “Ik kreeg de oproep en ben gekomen. Ik vind het wel belangrijk, al heb ik geen idee waarom het is”, zei een jongere. Sommige ouders die meekwamen gaven aan het belangrijk te vinden om hun kinderen te beschermen tegen de ziekte. Een ouder gaf aan dat verleden jaar in Purmerend een jongere is overleden aan de ziekte. “Ik heb gesproken met mijn zoon en dit uitgelegd. Hij wilde eerst niet maar na mijn gesprek zag hij de noodzaak ervan in.”

Wat is de meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van de typen B, C, W en Y.

Vaccinatie tieners

In het voorjaar van 2019 kregen tieners een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte type A, C, W en Y. Jongeren geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004 krijgen een uitnodiging voor een prik in maart of april dit voorjaar. Jongeren die in 2003 of 2005 zijn geboren, krijgen een uitnodiging voor een vaccinatie in mei of juni. In 2018 heeft een deel van de 14-jarigen deze uitnodiging al gehad. Eind 2019 hebben alle jongeren van 14 t/m 18 een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Kijk voor meer informatie hierover op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl. In 2020 zal de prik tegen meningokokkenziekte type A,C, W en Y worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wij gingen even buurten bij De Vaart en maakte de volgende impressie.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
15.7 ° C
17.2 °
14.4 °
80 %
0.9kmh
49 %
di
21 °
wo
19 °
do
18 °
vr
17 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.