4.5 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
Home* Regio op StraatRegio op Straat (special) - Masechaba: “Het is een zorg dat er...

Regio op Straat (special) – Masechaba: “Het is een zorg dat er zoveel mensen afhankelijk van je zijn”

Purmerend – Op een regenachtige vrijdag – tijdens opnamen voor Regio Op Straat – liepen wij Jan Wals tegen het lijf. Het interview zou al snel gaan over “Masechaba” – een project dat duizenden kinderen in Zuid-Afrika ondersteunt. Masechabe is geïnitieerd door de Purmerendse opticien Bert Koopman en wordt gedragen door vele ondernemers binnen en buiten onze regio. Het korte gesprek met Jan Wals zou het begin zijn van meerdere interviews en opnamen.

De start van Masechaba

Rond het jaar 2006 was de ondernemer Bert Koopman lid van het maatschappelijk betrokken platform  “Round Table 60 Waterland”. Round Table is een wereldwijd initiatief: Onder het motto “Leer van elkaar, Lach samen en Help een ander”, ontmoeten jonge ondernemers elkaar. Iedere Round Table heeft ook zustertafels: tafels met hetzelfde nummer. Deze internationale tafels ontmoeten elkaar voor uitwisseling.

Op een avond zaten de leden van Round Table 60 (Regio Waterland en het Zuid-Afrikaanse Bethlehem) met elkaar om de tafel. Één van de leden van Bethlehem bood kleinigheden te koop aan, de opbrengst zou ten goede komen aan een weeshuis in Zuid-Afrika.

”Eigenlijk was mijn reactie verschrikkelijk arrogant”, vertelt Bert. “Ik had gewoon zin in een gezellige avond, niet in zielige verhalen. Ik bood haar aan dat we een paar honderd euro zouden betalen. Daarna konden we gewoon weer verder met de gezelligheid”.

De stichting

Het zat Koopman toch niet lekker. Hij besloot af te reizen naar het goede doel en werd gegrepen door de mensen die hij sprak en de dingen die hij zag. Hij besloot in actie te komen en beloofde aan één van de vrouwen die hij sprak om terug te komen. Met hulp.

Terug in Nederland richtte Bert een stichting op met de naam Masechaba, wat zoveel betekent als “Moeder van alle Mensen”. Met een geweldig bedrag keerde Koopman een tijd later weer terug naar Zuid-Afrika. De medewerkster die hij had beloofd terug te komen, was inmiddels aan aids overleden. Een van haar laatste woorden aan haar leidinggevende: De Nederlander komt terug.

2019

Inmiddels schrijven we het jaar 2019. Stichting Masechaba is geen klein initiatief meer. Via daycare-, voedsel-, container- en oogmeting-projecten ondersteunt Masechaba duizenden kinderen in Zuid-Afrika.

Zo ontvangen meer dan 2000 kinderen dagelijks hun voedsel van Masechaba. Hierbij zorgt de stichting vooral voor zelfvoorzienendheid. Op een 1/2 voetbalveld wordt door een lokale medewerker groenten en fruit gekweekt. Dit is de basis voedselvoorziening  voor deze kinderen, bovendien levert het de medewerker een goed salaris op.

Op de daycare-centers werken ook lokale medewerkers in dienst van de stichting. Hier worden dagelijks 60 kinderen met diverse problemen opgevangen.

Verder hebben we -hoe kan het ook anders met een opticien als initiatiefnemer- het oogmeetproject. Nieuwe monturen worden verscheept vanuit Nederland naar Zuid-Afrika. Daar worden ze op maat geslepen voor kinderen met een optometrie-probleem.

De containerprojecten leveren uiteenlopende goederen aan 8 verschillende organisaties. Van medische hulpmiddelen tot middelen die gebruikt worden in beroepsopleidingen.

Het is best een zorg, als je je realiseert dat zo veel mensen van jouw stichting afhankelijk zijn. Ik heb kinderen in mijn armen gehad, die bij het volgende bezoek niet meer in leven waren. Het is onvoorstelbaar dat dit nodig is. Een van de mooiste momenten is dat ene jongetje die een bril aangemeten kreeg. Hij kon voor het eerst van zijn leven normaal zien. Hij keek me recht in mijn ogen, dat vergeet ik nooit meer.

Hulp van ondernemers

Dit verhaal begon met de Ilpendamse garage-houder Jan Wals. Jan verzamelde al enige tijd gereedschap voor één van de container-projecten. Het gereedschap dat hij en zijn netwerk aan de stichting doneren, zorgt er voor dat jongeren in Zuid-Afrika een opleiding kunnen krijgen tot automonteur. Hierdoor kunnen ze zelfstandig zichzelf in hun levensonderhoud voorzien.

Toen Wals de vraag kreeg of hij aan een lopende motor kon komen, kocht hij een tweedehands auto om te exporteren. Het probleem “het stuur zit aan de verkeerde kant, dus mag niet geïmporteerd worden”, loste hij creatief op door de auto door midden te zagen.

Alle goederen die richting Zuid-Afrika gaan worden opgeslagen, verpakt en verscheept via/door Ooms Logistiek. Ook Willem Ooms is inmiddels in Zuid-Afrika geweest om met eigen ogen te zien wat het project betekent voor de mensen.

Naast Bert, Jan en Willem ondersteunen vele regionale ondernemers Masechaba – iedereen op hun eigen vakgebied.

Bekijk hieronder de documentaire die we hebben gemaakt over Bert Koopman, Jan Wals, Willem Ooms en natuurlijk Masechaba.

Bent u benieuwd hoe u als particulier of ondernemer Masechaba kunt ondersteunen? Kijk dan op masechaba.com. Hier vindt u -naast verlanglijstjes- natuurlijk ook meer informatie over de stichting.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.5 ° C
6.1 °
3.3 °
78 %
0.5kmh
100 %
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.