14 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomeColumnColumn van Tor Narra: Chapeau!

Column van Tor Narra: Chapeau!

Naar aanleiding van de voornemens van dit kabinet met nadere wet- en regelgeving te komen om de handel en gebruik van wiet in ons land te decriminaliseren heeft het kabinet in nauwe samenwerking met het VNG een experiment opgetuigd. Een experiment waar maximaal tien gemeenten aan mee kunnen doen. Het doel is om met de hiermee opgedane ervaringen eens goed uit te vinden hoe een en ander uiteindelijk verloopt als de aanlevering van wiet en hasj aan de koffieshops wordt ontdaan van het illegale achterdeurstempel.

De D66-fractie (met steun van GroenLinks) in Purmerend is in november 2017 met een motie op de proppen gekomen waarin werd voorgesteld dat burgemeester Bijl de stad zou aanmelden als een van de deelnemers aan dit nog geheel onuitgewerkte experiment. De burgemeester deelde toen zelfs ‘een sneer’ uit waarmee hij liet merken dat deze partij al in meerdere gemeenten met dergelijke lobbymoties op de proppen wasgekomen. Daarmee gaf hij toch wat subtiel aan dat het gereguleerd telen van wiet vooral een D66-stokpaardje is.

In het destijds aftastende vooroverleg met een aantal fracties bij de totstandkoming van de motie werd het aanvankelijke streven van D66 al behoorlijk afgezwakt. Door in plaats van het onvoorwaardelijk aanmelden voor het experiment, te kiezen voor een meer gedragen aanpak. Namelijk om de gemeente aan te melden: ‘om samen met de landelijke overheid te onderzoeken welke gevolgen het zal hebben als Purmerend als pilotgemeente zal meedoen’. Deze aanpassing heeft een aantal overige raadsfracties uiteindelijk doen besluiten om de motie wél te ondersteunen. Eens te meer omdat het daarmee mogelijk werd om ‘tussentijds’ uit te stappen. De D66-fractie moest daarmee een aardige knieval maken om de deur naar de door hun gewenste deelname in ieder geval nog open te houden.

Hoewel burgemeester Bijl de D66-motie destijds goed beargumenteerd afraadde vanwege het op dat moment nog te veel ontbrekende gegevens en plannen, en de daarbij nog onduidelijke kostenverdeling, werd de motie wel in meerderheid aangenomen. En heeft de burgervader het VNGen het ministerie laten weten dat Purmerend zich onder voorbehoud en als geïnteresseerde aanmeldt voor de landelijke proef met gereguleerde wietteelt. En eigenlijk kan niemand zich daar nog een buil aan vallen, omdat beleidsmatig gesproken er van de motie niet veel meer was overgebleven dan ‘we kijken het graag nog even aan’!

Zesentwintig gemeenten hadden zich – met hun respectievelijke D66-achterbannen – al onvoorwaardelijk opgegeven. De afgezwakte motie van Purmerend gooit wat dat betreft geen hoge ogen voor deelname aan het vier-jaar-durende experiment.

Te prijzen valt het realistisch vermogen van burgemeester Bijlop dit dossier. Dat mag blijken uit zijn interpretatie van de inmiddels door VNG en Rijk gepubliceerde bespreekstukken die verleden maand ‘massaal’ werden aangeleverd. Zijn eerdere bezwaren uit november 2017 komen daarmee volledig uit. En is dit voor hem aanleiding geweest om zijn gemeenteraad met een recentelijke memo te adviseren om af te zien van het voornemen om als Purmerend verder te gaan met ‘de interesse’. Een wijs advies!

Eens te meer omdat de politiek maatschappelijke discussie voornamelijk wordt gevoerd met een helaas te grote onbekendheid van de materie. Waarbij de ene stroming zich voornamelijk blind staart op opvoedkundige randverschijnselen als gezondheid en kwaliteit van het product, en anderen daarbij de kans grijpen en de onderbuikinzetten met het creëren van doemscenario’s over beveiliging, bewaking, criminaliteit en capaciteit. Allen niet-onderzochte en onbewezen ‘gevoelens’ die het daadwerkelijk legaliseren van de achterdeur van de koffieshops niet echt nabij brengt.

De memo van de burgemeester – of hij nu wel of niet een motie van zijn gemeenteraad uitvoert – is voor kennisname naar de raad gezonden. Het is nu aan de raadsleden en fracties zelf om hierop terug te komen, ofwel het advies van de burgemeester met stille trom aanvaarden. In dat laatste geval zal burgemeester Bijl het ministerie voor 10 juni aanstaande kenbaar moeten maken dat ‘onze interesse ertoe heeft geleid dat er te veel implicaties worden geconstateerd, op basis waarvan wij niet meer zijn geïnteresseerd in een rol als pilotgemeente’

Een brief die hij eigenlijk in november 2017 al had kunnen schrijven. Tenminste! Als op dat moment de realiteitszin en feitelijkheid het hadden gewonnen van vooringenomenheid, conformisme en politieke opportuniteit. Met burgemeester Bijl heb ik als persoon nog wel wat appeltjes te schillen. Maar dit dossier heeft hij verdomd goed aangepakt. Wie ere toekomt!

Tor Narra (a.k.a. Ernst van Damme

@tornarra

15 mei 2019Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14 ° C
15.1 °
13.3 °
82 %
4kmh
100 %
vr
14 °
za
17 °
zo
19 °
ma
24 °
di
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.