2.8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
Home* StadseVerhalenStadse verhalen over de historie van Purmerend in twaalfdelige vlog-serie (video)

Stadse verhalen over de historie van Purmerend in twaalfdelige vlog-serie (video)

Purmerend – Samen met ’t Gilde brengt de gemeente twaalf vlogs uit over de historie van de stad en haar 155 monumenten. Stadsgids Gerard Wegman neemt wethouder Eveline Tijmstra van Erfgoedbeleid en Monumenten mee langs de pareltjes van de stad. De eerste zes vlogs zijn te zien vanaf maandag 27 mei om 16.30 uur. Na de zomer volgen de andere zes. Regio Purmerend zal alle 12 vlogs publiceren.

Wie kent ze niet: Willem Eggert, Brantjes, Stuyt, Oud en Stam? Het zijn allemaal beroemde Purmerenders, die prachtige gebouwen hebben achtergelaten in Purmerend. Deze gebouwen maken de binnenstad tot een mooi stadje waar mensen graag komen. Daar is Purmerend trots op.

Op pad door de stad

De vereniging  ‘t Gilde is een vrijwilligers vereniging. Zij geven hun kennis en ervaring door aan iedereen die kennis en ervaring van stadsgenoten kan gebruiken. Dit alles onder het motto: er loopt heel wat kennis door uw stad! Eén van de activiteiten die zij organiseren is de stadswandeling en fietstochten.

De vlogs van wethouder Eveline Tijmstra en stadsgids Gerard Wegman laten op een toegankelijke en persoonlijke manier zien welke monumenten er in de stad te vinden zijn en wat het verhaal achter een pand is. Een vlog is daar zeer geschikt voor, omdat je anderen aan het woord laat, de kijkers een vraag kunt stellen of oproepen om iets te doen. Beelden zeggen meer dan woorden. Een vlog is een sterke combinatie van beide: de geschiedenis van de stad vertelt door stadsgids Gerard Wegman en gefilmd door wethouder Eveline Tijmstra. Een mooie manier om de stad beter te leren kennen.

Stadswandelingen

’t Gilde organiseert elke zaterdag stadswandelingen en één keer in de maand (laatste zondag van de maand) een fietstocht. Ook een keer met Gerard op pad? Dat kan dus. De stadswandelingen zijn elke zaterdag om 13.30 uur. Opgeven kan bij de VVV-Museumwinkel in de Peperstaat of via telefoon 0299-207022. Op de website staat meer informatie, www.gildepurmerend.nl.

Wandeling speciaal

Eén keer in de maand is er een speciale stadswandeling. Dit jaar staat hierbij de geboren en getogen Purmerender architect Mart Stam centraal. Stam is de ontwerper van de achterpootloze stoel. Deze stoelen zijn nog steeds heel populair en worden gemaakt door een Duitse fabrikant. Mart Stam kreeg in april van dit jaar een bronzen plaquette in de muur van het Purmerends Museum, naast de hoofden van twee andere Purmerendse architecten: Stuyt en Oud.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
2.8 ° C
4.4 °
1.1 °
79 %
3.4kmh
3 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.