15.8 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
Home* DuurzaamZonnestroom De Kraal bibberend in gebruik genomen

Zonnestroom De Kraal bibberend in gebruik genomen

Purmerend – De zonnepanelen op het dak van De Kraal leveren stroom. Gisteren, 22 mei, gaven Paul van Meekeren, wethouder duurzaamheid, en Gertjan van Keulen, projectleider Opgewekt in Purmerend officieel het startsein voor zonnepanelenproject Zon op De Kraal. Op het dakterras, in de zon en met uitzicht op het dak van de sportzaal stonden zij met een bibberspiraal, die stroom kreeg van de zonnepanelen, in de hand stil bij dit derde zonnepanelenproject in de stad.

Paul van Meekeren: “Purmerend wil graag bijdragen aan een duurzame samenleving. Groene stroom opwekken via het dak van een school of een sporthal, is een prachtige manier om ook de jeugd te betrekken”.

Zon op De Kraal     

Het project is een initiatief van de stichting Opgewekt in Purmerend en is na de realisatie overgedragen aan de coöperatie Zon op Purmerend. Na het plaatsen van de zonnepanelen en de daarbij behorende technische functionaliteiten is sinds deze maand het project Zon op De Kraal productief. Aan het project doen 46 inwoners van Purmerend mee. Zij kochten certificaten voor de in totaal 364 zonnepanelen die nu op het dak van sportzaal De Kraal liggen. De certificaten worden gekocht van de coöperatie Zon op Purmerend, die eigenaar blijft van het systeem.

Opbrengsten eerlijk verdeeld

Aan het einde van ieder jaar maakt de coöperatie Zon op Purmerend de stand op en bepaalt hoeveel elektriciteit is opgewekt en wat dat per certificaat is. Dat geven zij door aan de energieleverancier van de deelnemer. De energieleverancier mag dan op basis daarvan aan de deelnemer de reeds betaalde energiebelasting terugbetalen (met als maximum het totaal aan verbruikte elektriciteit). Daarnaast verkoopt de coöperatie stroom aan een energieleverancier. Kosten voor de coöperatie worden van de opbrengsten afgetrokken en het overgebleven bedrag per certificaat wordt aan de deelnemer vergoed. Gertjan van Keulen, projectleider Opgewekt in Purmerend: “De opbrengst per certificaat bestaat voor de deelnemer voor ongeveer driekwart uit de teruggaaf van de energiebelasting op elektriciteit en voor een kwart uit de verkoop van stroom.”

Zonnepanelenprojecten in Purmerend

Zon op De Kraal is het derde project van Opgewekt in Purmerend. Eerder al werden panelen gelegd op het dak van het stadhuis en op het dak van de school Antoni Gaudí. Voor ieder project is een bepaalde postcoderoos aangewezen. Inwoners binnen deze postcoderoos kunnen certificaten kopen in de projecten. Van Keulen: “Op dit moment zijn alle projecten vol, maar geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de wachtlijst. Wij zijn inmiddels in gesprek over een volgend project. Op www.zonoppurmerend.nl plaatsen wij meer informatie zodra dat kan.”

Samenwerking

Zon op De Kraal is een samenwerking tussen gemeente Purmerend (eigenaar van het gebouw), Spurd (exploitant van de sportzaal), de stichting Opgewekt in Purmerend (initiatiefnemer van het project) en Zon op Purmerend (eigenaar van het systeem).

Cijfers

Bekijk wat er aan energie wordt opgewekt op de Kraal hier.

Foto’s: Rob Klaucke

Zon op Kraal

Zon op Kraal
Dronebeelden: Rob Klaucke


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
17.3 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.