23.5 C
Purmerend
zaterdag 18 mei 2024
Home* gezondheidDirecteur HZW Huisartsenzorg luidt noodklok: ‘Capaciteit huisartsenpost is bereikt!’

Directeur HZW Huisartsenzorg luidt noodklok: ‘Capaciteit huisartsenpost is bereikt!’

Zaanstreek-Waterland – De huisartsenpost staat onder druk. Door een explosieve toename van zorgvragen in de nachtelijke uren is de capaciteit bereikt. Omdat gebleken is dat veel nachtelijke hulpvragen medisch gezien kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag van de eigen huisarts, start de huisartsenpost met een campagne: ‘Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!’

“Het laatste dat wij willen is dat mensen de zorgt wordt onthouden die nodig is. Dat is de reden dat we het bestaande beleid strenger zullen moeten gaan handhaven”, vertelt Erik Schoofs , directeur Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland, aan Regio Purmerend. “We vragen de inwoners van Zaanstreek-Waterland om begrip. Door de afname in capaciteit van beschikbare huisartsen en toename van complexe hulpvragen, hebben wij deze beslissing moeten nemen. Juist omdat we deze urgente zorg zo goed mogelijk willen blijven bieden.

Toename zorgvragen nachtelijke uren

In de afgelopen jaren is er een gigantische toename geweest van zorgvragen in de nachtelijke uren. Daarmee heeft de capaciteit van de huisartsenpost de grenzen bereikt. Veel van de zorgvragen in de nacht blijken medisch gezien te kunnen wachten tot de eigen huisartsenpraktijk open is.

“Spoed is niet hetzelfde als haast”

Directeur HZW Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland Erik Schoofs: ”Spoed is niet hetzelfde als haast, daar moeten we iedereen van doordringen! Het is soms minder comfortabel om te moeten wachten tot de eerstvolgende werkdag van de huisarts, maar de huisartsenpost moet beschikbaar blijven voor medische spoed. Om beschikbaar te blijven zal er tijdens de nachturen alleen nog consult of visite plaatsvinden als dit écht niet kan wachten. Onze gespecialiseerde hulpverleners zijn opgeleid om een hulpvraag zo goed mogelijk te voorzien van een goed advies. Zij beoordelen of een afspraak op de Spoedzorg nodig is. Het kan dus gebeuren dat zorgvragers bij een minder medisch urgente hulpvraag moeten wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts.”

Over de huisartsenpost

De huisartsenpost is er voor huisartsenzorg tijdens de avond, de nacht, het weekend en op feestdagen voor klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de eigen huisarts. De huisartsenpost werkt achter één deur met de spoedeisende hulp in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en in het Dijklanderziekenhuis in Purmerend. Door de samenwerking zijn huisartsen en spoedeisende hulp beter in staat om patiënten zo snel mogelijk de zorg te bieden die nodig is voor medische klachten.

Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!

Op de website www.huisartsenposten.nl staat meer informatie én de link naar de Facebookpagina, waar belangrijke weetjes en tips te vinden zijn.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,920FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
23.5 ° C
24.4 °
20.6 °
42 %
2.2kmh
35 %
za
23 °
zo
20 °
ma
17 °
di
22 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.