* Fusie Beemster PurmerendBeemsterPurmerend

Raadsleden Beemster en Purmerend in gesprek over mogelijke financiële gevolgen fusie

Purmerend – De gemeenten Beemster en Purmerend hebben het voornemen om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Beide gemeenteraden hebben in 2018 het intentiebesluit tot bestuurlijke fusie genomen. Op basis hiervan zijn inwoners van Beemster en Purmerend gevraagd aan te geven wat zij belangrijke waarden vinden die ze aan de nieuwe gemeente mee willen geven.

Deze waarden krijgen een plek in een herindelingsontwerp, een formeel document waarin de aanleiding van en draagvlak voor de fusie, de financiën en de ambities van de nieuwe gemeente zijn verwoord. De raden van Beemster en Purmerend besluiten eind september over dit herindelingsontwerp en daarmee over de fusie.

Een afvaardiging van beide gemeenteraden komt in een klankbordgroep maandelijks bij elkaar om te spreken over thema’s rond de voorgenomen fusie. De klankbordgroep gaat als voorbereiding op de besluitvorming over het herindelingsontwerp op maandag 17 juni 2019 met elkaar in gesprek over de mogelijke financiële gevolgen van de fusie. Bestuurders van beide gemeenten zijn aanwezig en nemen deel aan het gesprek als dat gewenst is.

In een notitie is inzicht gegeven in de mogelijke ontwikkeling van de gemeentelijke belastingen na de fusie zoals OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. De lokale lastendruk is een belangrijk onderwerp voor de besluitvorming over het herindelingsontwerp.

“Het is niet de bedoeling dat er aan het einde van het gesprek een gezamenlijke conclusie getrokken zal worden. Los van de vraag of dat mogelijk zou zijn, is het ook niet gewenst om een voorschot te nemen op de besluitvorming van het herindelingsontwerp. De opbrengst kan wel zijn dat er inzichten over en weer ontstaan, die helpen in het proces van het herindelingsontwerp en daarna eventueel op weg naar de nieuwe gemeente.”, schrijven de griffiers van beide gemeente aan de leden van de klankbordgroep fusie in een zogenaamde oplegger.

De klankbordgroep bijeenkomst wordt op 17 juni 2019 gehouden in het stadhuis van Purmerend en begint om 19.30 uur. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Download de notitie hier.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.