13.4 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomePurmerendPresentatie plan 250 woningen - Wethouder Kroese: "30% sociale huur is een...

Presentatie plan 250 woningen – Wethouder Kroese: “30% sociale huur is een absolute grens”

Purmerend – Vanmorgen presenteerde wethouder Thijs Kroese het plan voor 250 nieuwe woningen. Het gaat hierbij om de zogenoemde binnenwijkse ontwikkel locaties. Kleine stukjes grond die eigendom zijn van de gemeente en liggen tussen bestaande bouw. Tijdens de presentatie gaf de wethouder een keiharde garantie: “30% sociale huurwoningen is een keiharde ondergrens. Als het mogelijk is gaan we voor meer”. Bij het maken van de plannen voor deze woningen, volgt de gemeente een hele nieuwe koers.

Kroese: “In het verleden gingen we vaak met omwonenden in gesprek vanuit een blanco plan of juist vanuit een ingevuld plan. We hebben gemerkt dat mensen het moeilijk vinden om iets te vinden, als er niets concreets op tafel ligt. Aan de andere kant – als alle plannen al volledig zijn ingevuld – bekruipt de belanghebbenden vaak het gevoel niets meer in te kunnen brengen. Wij zijn opzoek gegaan naar een middenweg. Ik ben er van overtuigd dat dit de juiste manier is”.

In september wordt aan de gemeenteraad gevraagd om een besluit te nemen over de locaties en beoogde plannen voor deze woningen. De ongeveer 250 woningen liggen verspreid over acht locaties door de stad. Zodra deze plannen zijn goedgekeurd, gaat de gemeente met de buurt in gesprek over de invulling hiervan. “Hoe zorgen we er voor dat het woongenot voor iedereen optimaal blijft? Welke problemen moeten worden getackeld op het gebied van infrastructuur? Hoe zien bewoners het groen? Maar ook hele praktische zaken zoals de vraag aan welke kant balkons komen te zitten zodat er niet direct bij de huidige bewoners in de tuin gekeken wordt. Over dit soort vraagstukken gaan we in overleg”, aldus de wethouder.

Verder deed Kroese twee keiharde beloften. Van deze 250 woningen is minimaal 30% sociale woningbouw. “En liever nog meer natuurlijk. Van het project op de Aletta Jacobslaan is al bekend dat het 100% sociale huurwoningen zal betreffen”. Verder geeft de wethouder de garantie dat er voor de tijdelijke bewoners op de bouwlocaties een goede plek gezocht zal worden.

Druppel op een gloeiende plaat

De wethouder realiseert zich dat 250 woningen voor veel Purmerenders zal voelen als een druppel op een gloeiende plaat. “Voordat we grote projecten aan de buitenranden van Purmerend mogen realiseren, moet de gemeente aan de Provincie Noord-Holland laten zien dat we er -binnen de huidige bebouwing- alles aan gedaan hebben om woningen te situeren. Deze stap is daarom noodzakelijk om inderdaad de beoogde 10.000 extra woningen te kunnen realiseren. Als alles volgens planning loopt, kan de eerste paal eind 2021/ begin 2022 de grond in.

Omwonenden krijgen vandaag van de gemeente een brief over de plannen in hun buurt. Zij worden uitgenodigd voor een inloopavond op 1 of 3 juli.

Beoogde plannen voor woningen:

  • Riekstraat/Gaffelstraat – 10 appartementen in combinatie met een locatie voor activiteiten van het Kinder-tienercentrum
  • Koggenland – 70 appartementen aangevuld met een maatschappelijke voorziening waar mogelijk
  • Luitje Broekemastraat – 30 appartementen aangevuld met een maatschappelijke voorziening waar mogelijk
  • Aletta Jacobslaan – 50 woningen (waarvan 30 voor bewoners van Odion) en een locatie voor dagbesteding
  • Torenmolen 9 – 55 woningen aangevuld met een maatschappelijke voorziening
  • Westerdraay – 10 woningen
  • Overweersepolderdijk 4 – 1 woning wordt gesloopt. 2 worden daarvoor terug gebouwd.
  • Tarwestraat – maximaal 26 woningen specifiek bedoeld voor ouderen.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.4 ° C
15.1 °
11.2 °
67 %
3.1kmh
100 %
wo
13 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.