14 C
Purmerend
woensdag 29 mei 2024
HomePurmerendPurmerend krijgt extra aandacht in Woondeal tussen MRA en het Rijk

Purmerend krijgt extra aandacht in Woondeal tussen MRA en het Rijk

Purmerend – Vrijdag 5 juli 2019 is de Woondeal gesloten tussen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en het Rijk. Wethouder Thijs Kroese (Wonen) was aanwezig om Purmerend te vertegenwoordigen.

Wethouder Thijs Kroese van Purmerend spreekt van een ‘heel mooie stap’. “Deze woondeal geeft ruimte om concrete maatregelen te nemen waar woningzoekenden echt iets aan hebben.”

In de vandaag ondertekende Woondeal staan afspraken tussen het Rijk en de MRA om gezamenlijk te werken aan de woonopgaven. Tot 2025 wil de regio er met de inzet van het rijk ruim 100.000 woningen bijbouwen. Het Rijk ondersteunt met expertise, aanpassingen in wet- en regelgeving en geld voor pilots.

Tijdens de bijeenkomst werden ook cijfers gepresenteerd van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Problematisch noemt wethouder Kroese het dat de grenzen van de investeringscapaciteit van woningcorporaties in zicht zijn. “Dat voelden we wel al aankomen en het blijkt nu ook uit het onderzoek van het WSW. Voldoende capaciteit van corporaties is echt randvoorwaardelijk als we de juiste woningen willen bouwen. Samen met het Rijk en de corporaties gaan we nu op zoek naar middelen om die capaciteit te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door in te grijpen in de verhuurderheffing of te zoeken naar middelen om corporaties te helpen hun woningvoorraad te verduurzamen.”

Purmerend profiteert direct van de Woondeal

Purmerend hoort bij de MRA en is sterk vertegenwoordigd in deze Woondeal:

  • Het rijk trekt € 2 miljoen uit voor de ontwikkeling en versnelling van de woningbouwlocaties langs de Hoornse Lijn met de stationsgebieden Zaandam, Zaandam Kogerveld en Purmerend.
  • Er zijn in de MRA acht gebieden aangewezen voor grote gebiedsontwikkelingen, waarin de focus ligt op duurzame stedelijke ontwikkeling en vergroten van de slagkracht. Een daarvan is het stationsgebied van Purmerend. Dit zijn de zogenoemde Sleutelgebieden.
  • Rijk en regio hebben afspraken gemaakt over de bereikbaarheid en ontwikkeling van vier grote versnellingslocaties waarvan de verdichting van het station in Purmerend onderdeel is.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14 ° C
15.1 °
13.3 °
80 %
4.9kmh
100 %
wo
17 °
do
16 °
vr
18 °
za
15 °
zo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.