Opmerkelijk

Vliegende mieren beginnen in Purmerend aan bruidsvlucht

Purmerend – Vanmiddag verschenen ze opeens in groten getale. Vliegende mieren zwermden overal in de buurt van het centrum en de Hazenpolder. Ook groepen meeuwen hadden het fenomeen in de gaten. Zij deden zich in de lucht te goed aan de gevleugelde diertjes.

Eenmaal per jaar – als het paarseizoen aanbreekt – wordt een gedeelte van de mieren geboren met vleugels. De zogenoemde kroonprinsessen vliegen op een warme drukkende zomerdag het nest uit. Direct gevolgd door gevleugelde mannetjes. De prinsessen proberen een zo groot mogelijke afstand af te leggen om daar een nieuwe kolonie te kunnen starten. Dit is overigens vaak niet veel verder dan een paar honderd meter. Maar als je kunt vliegen, gaat dat een stuk sneller dan als je dat als klein diertje moet lopen.

Nadat de prinses in de lucht is bevrucht door een mannetje, landt zij op de grond op zoek naar een geschikte plek voor een nieuw koninkrijk. Met de mannetjes loopt het slechter af. Na de daad storten zij dood op de grond neer.

 

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.