6.7 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
Home* stadsverwarmingInterWhere: "Stadsverwarming verliest draagkracht onder huurders"

InterWhere: “Stadsverwarming verliest draagkracht onder huurders”

Purmerend – Huurdervereniging InterWhere heeft een enquete onder haar leden uitgezet die reeds op de stadsverwarming zijn aangesloten. Ook kwamen er reacties binnen van leden die niet op de stadsverwarming zijn aangesloten, maar die vrezen dat dit wel kan gebeuren na renovatie of in delen van wijken die op een latere termijn aardgasvrij gemaakt wordt.

4200 leden hebben de enquete ontvangen en daarvan zijn er door InterWhere 1056 formulieren terug ontvangen en geanalyseerd. Van de 1056 respondenten zijn er 451 positief (42,7%) en 569 negatief (53,8%). Opvallend in het geheel is dat zowel de positieve alsmede negatieve respondenten (93,8%) een prijsverlaging verlangt van de stadsverwarming.

Ben ik ‘duurzaam’ bezig, krijg ik alsnog de volle mep over mij heen!

Ook de keuzevrijheid blijkt voor de respondenten heel belangrijk. 17,3% van hen die positief stemde zijn voor een meerkeuzebeleid waardoor men kan wisselen van leverancier. 49,6% van de ‘tegen’ stemmers zien ook graag deze mogelijkheid. Over de monopoliepositie van de stadverwarming zegt InterWhere: “De monopolist bedient als enige de gehele markt voor zijn product en heeft niet te maken met concurrentie.”

Volgens InterWhere is de verlaging van het tarief de taak van de gemeente en de gemeenteraad. “De gemeente is immers voor 100% aandeelhouder van de stadsverwarming. Ook zien we dat de stadsverwarming wordt gezien als monopolist waardoor prijzen niet beïnvloedbaar zijn door concurrentie.”

Jaarlijks stelt de gemeente als aandeelhouder en de stadsverwarming als bedrijf het tarief vast. Al jaren gebeurt dit in Purmerend op het maximale percentage die de Autoriteit Consument en Markt‎ vaststelt volgen het niet meer dan anders principe. Voor 2019 betekende dit voor een gemiddeld huishouden een stijging van €164,00 (+15%). Maar ook hier worden door veel respondenten vraagtekens bij gezet. Stijgingen tot bijna 100% zijn bij een klein deel van de respondenten voorgekomen.

Ik ging van 65 euro naar 110 euro en ik moet leven van 910 euro per maand.

Redactie: De gemeente heeft al aangegeven om met ingang van 2020 te kijken naar de tarieven van de stadsverwarming. In 2020 zou de gemeente als enige aandeelhouder voor het eerst een dividenduitkering kunnen ontvangen van rond de €700.000 euro. “De stadsverwarming (SVP) is nog niet in de financiële positie om de warmte goedkoper aan te bieden. SVP komt met ingang van 2020 mogelijk wel in een positie om warmte goedkoper aan haar klanten aan te bieden dan de door de ACM bepaalde maximum tarieven. Wij zullen hierover met SVP in gesprek gaan. Ook gaan wij met uw gemeenteraad in gesprek over alle afwegingen die hiermee gepaard gaan.”

Meer informatie over de gehouden enquete op: https://www.interwhere.nl/enquete

Waarmee houdt InterWhere zich bezig?

InterWhere is een actieve huurdersvereniging met meer dan 5200 leden, die gericht is op het adviseren van haar leden, huurders van een woning van Intermaris, in de regio Purmerend/Waterland. Lid worden kan al voor slechts 3 euro per jaar. Aanmelden kan door een email te sturen. Kijk hiervoor op de contactpagina.

Onze eigen enquete:

Red: Wij hebben de vragenlijst van InterWhere overgenomen en willen ook graag uw mening omdat niet alleen de mening van huurders van Intermaris er toe doen maar ook de mening van andere huurders en kopers. Deze uitkomsten zullen omstreeks half augustus worden doorgestuurd naar het college en de gemeenteraad. Uiteraard komen wij ook met deze bevindingen terug in een artikel.

Relevante artikelen:

Stadsverwarming Purmerend rekent maximaal tarief ACM door

Autoriteit: Stadsverwarming Purmerend handelt niet volgens niet-meer-dan-anders gedachteSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
3.6kmh
100 %
ma
7 °
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.