0.9 C
Purmerend
zaterdag 2 december 2023
HomeColumnColumn van Tor Narra: Bevoegd!

Column van Tor Narra: Bevoegd!

Bevoegd!

Enkele weken terug heeft het college van B&W van Purmerend  besloten om de nachtopvang aan de Wagenweg te verplaatsen naar de bovenste etage in de Zeevangstraat. Dit vanwege de nu ongeveer een geleden geconstateeerde situatie dat de locatie van de Wagenweg niet meer voldoet aan de tegenwoordige eisen die worden gesteld. De zoektocht naar een nieuwe lokatie van de huidige nachtopvang heeft toch nog even op zich laten wachten. Maar nu dan toch een aanvaardbare oplossing? Dat laatste is nog maar de vraag.

De Zeevangstraat, in eerste instantie aangeschaft om een aantal jongere asielzoekers te huisvesten is in november 2017 onder de koepel van de Stichting Algemeen Opvangcentrum Purmerend (AOP) gekomen – als uitvoeringsorganisatie namens de gemeente – en geschikt gemaakt als ‘innovatieve woonvorm’ voor de tijdelijke huisvesting van onze dakloze mede-inwoners. In totaal werd daarmee het aantal tijdelijke woonvoorzieningen bij het AOP uitgebreid met 24 plaatsen voor mensen die in de wachtrij staan voor een reguliere woning, beschermde opvang dan wel een andere vorm van maatschappelijke opvang.

Van de 24 tijdelijke bewoners die – in afwachting van een betere huisvesting – moeten er nu een achttal hun toegewezen kamer verlaten op de bovenste etage, die nu geschikt worden gemaakt voor ongeveer 16 slaapplaatsen voor de in te huizen nachtopvang. Voor zover mogelijk zullen zij moeten verhuizen naar een van de kamers op de begane grond van het gebouw.

Het college heeft bij zijn besluit gebruik gemaakt van haar zogeheten ‘door de raad verkregen en gedelegeerde bevoegdheden’ in het kader van de Gemeentewet artikel 160, waarin wordt gesteld dat zij bv. Privaatrechtelijke rechtshandelingen kan verrichten. Hoe en op welke wijze worden deze bevoegdheden niet nader uitgewerkt.

Het college heeft bij haar besluit om de nachtopvang in te huizen bij de innovatieve woonvorm aan de Zeevangstraat haar gedelegeerde bevoegdheid dus gebruikt. En omdat het college van mening is dat de gehele operatie geen extra centen kost heeft zij haar voorstel niet ter bespreking en besluitvorming voorgelegd aan de Raad. Formeel hoeft dat ook niet. De vraag is echter of het niet verstandiger geweest zou zijn dit wel te doen?

Want wat is er nu aan de hand? De bestaande 24 bewoners voelen zich namelijk niet gehoord! Inspraak, vaak gebruikelijk als er in onze stad iets moet veranderen, is er niet geweest. Waar bijvoorbeeld iedere inwoner van onze stad het recht heeft om zijn/haar bezwaren in een commissievergadering kenbaarte maken wordt dergelijke inspraak blijkbaar niet geboden aan de doelgroep die ongelukkigerwijze zonder een definitief dak boven het hoofd in onze stad verblijft.

Daar waar onze gemeente ‘hand in hand’ optrekt met bewoners met betrekking tot de bouw van woningen in Drontermeer, en daarbij de bewonersparticipatie bejubeld, krijgen onze ‘minder bedeelde’ bewoners in de Zeevangstraat dit recht op inspraak niet. Over hun hoofden wordt voor hen beslist. En dat terwijl er bij hen nog vele vragen leven over enerzijds de gevolgen voor hen persoonlijk en anderzijds wat dit betekent voor hun reguliere doorstroming naar reguliere huisvesting. Daar komt nog bij dat er onder de ‘vaste’ bewoners de vrees heerst dat de gemeente door het bij elkaar zetten van verscheidene doelgroepen met uiteenlopende levenswijzen onderlinge problemen in de hand werkt. Zo is men van mening dat er geen uitspraken liggen om drank- en drugsverslaafden een apart onderkomen te geven.

Blijkbaar is het college van B&W van mening dat zij een juist besluit heeft genomen. Een besluit waarin een aantal betrokkenen zonder dat zij zijn gehoord, zich moet schikken in de ‘almachtige wijsheid’ van bestuurders. Die zich wat mij betreft wel even ‘achter de oren mogen krabben’!

Tor Narra

24 juli 2019

@tornarra

A.k.a. Ernst van DammeSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
0.9 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
2.2kmh
62 %
za
1 °
zo
2 °
ma
3 °
di
5 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.