26 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomeRegionaalNegatief zwemadvies van kracht op twee plekken in het Twiske

Negatief zwemadvies van kracht op twee plekken in het Twiske

Regionaal – Het aanhoudende warme en droge weer is heerlijk voor veel mensen, maar leidt ook tot problemen met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het water warmt op en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalgen en botulisme.

In het Twiske is vandaag op twee locaties een negatief zwemadvies afgegeven. Het gaat om het Kure-Jan Strand en het Baaiegat. Vooral het Kure-Jan Strand is in trek bij veel Purmerenders omdat deze het dichtst bij Purmerend ligt. Hier is kans op blauwalg. Voor de locatie Speelsloot is al langer een negatief zwemadvies van kracht. Voor alle hierboven genoemde locaties is er kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Voor de andere locaties in het Twiske is er geen probleem. Ook is voor het strandbad in Edam is vandaag een negatief zwemadvies gegeven wegens onvoldoende waterkwaliteit.

Er wordt opgeroepen om niet zomaar het water in te gaan en alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Daar wordt het water gecontroleerd. Op Zwemwater.nl (ook als app beschikbaar) staan de officiële zwemwaterlocaties aangegeven, plus de huidige waterkwaliteit. Maar let op: Mensen blijven uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun dieren.

Hoe gevaarlijk is blauwalg?

Blauwalgen zijn er altijd. Als het water opwarmt, tieren ze welig. Ze zijn zichtbaar in het water als groene en blauwe slierten of – als ze afsterven – als vieze blauwige drijflagen. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten. Mensen kunnen er ziek van worden, voor honden kan dit dodelijk zijn. Het is niet met het blote oog te zien welke gevaarlijk zijn en welke niet. Meestal openbaren vergiftigingsverschijnselen zich na 12 uur: hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, oogirritaties en oorirritaties. Vooral kleine kinderen en honden zijn kwetsbaar, omdat zij (onbewust) sneller water binnenkrijgen of drinken.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Vanwege besmettingsgevaar is het verstandig ze niet aan te raken en kinderen en honden bij kadavers weg te houden. Meld een kadaver daarom bij de gemeente of hoogheemraadschap.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
26 ° C
27.8 °
25 °
65 %
2.7kmh
7 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.