17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
Home* Wereld van lisetteDe Wereld van Lisette: Terug naar het weeshuis

De Wereld van Lisette: Terug naar het weeshuis

Purmerend – In “De wereld van Lisette” neemt Lisette van Oostrom ons mee in haar wereld. Lisette en haar gezin wonen in hartje Purmerend. Haar man Michel is eigenaar van Franzen op de Kaasmarkt. Ze hebben twee kinderen: de 14-jarige adoptiedochter Jemi en dochter Yara van 11. De wereld van Lisette  wordt op zondag gepubliceerd.

Dit is alweer de laatste aflevering waarin we Lisette volgden tijdens de reis de ze deze lente met haar gezin maakte naar de geboortegrond van Jemi en het weeshuis waar ze de eerste periode van haar leven doorbracht. Onder dit artikel vindt u de eerdere artikelen uit de reeks “De wereld van Lisette”.

Terug naar het weeshuis

Zodra we een voet over de drempel gezet hadden, begon ik te janken. Als enige! Vanuit mijn ooghoek zag ik jemi dr muurtje omhoog gaan. Onbewegelijk gezicht, niet te peilen. Onbereikbaar! Deze muur had ze ook toen ze voor het eerst bij ons kwam. Langzaam is hij afgebrokkeld in de loop der jaren. Maar af en toe bij sommige personen/situaties, boem dan is hij er weer! Dit was er dus 1, logisch!

Wat moet er in haar hoofd zijn omgegaan toen ze over de drempel stapte? Tot nu toe geeft ze niet veel meer prijs daarover dan: weet ik veel??? Echte puber woorden? Of een (on)bewuste emotie die ze nog niet toe laat??? We zullen het in de toekomst misschien nog te weten komen.

Nu ik weer thuis ben voel ik me zo dankbaar. Dat we in Nederland zoveel basisvoorzieningen hebben, veiligheid d.w.z. geen hekken met prikkeldraad om ons huis! Dat we de morele verplichting hebben kunnen vervullen om haar de plek te laten zien waar haar leven begon. Zo een reis kost veel geld met vier gezinsleden en je moet dat maar bij elkaar kunnen sparen!

Het was 1 groot avontuur en met wie kun je dat beter doen dan met de mensen waar je zoveel van houdt!

Inmiddels is het zondag 5 mei. We zijn nu 2 dagen thuis. Maar met mijn hoofd ben ik nog steeds in Afrika! Ik moet steeds denken aan ons bezoek aan het weeshuis en Winnie. Wat een power vrouw is Winnie! Dit is haar verhaal:

Jaren geleden werkte Winnie ten tijde van Jemi’s adoptie in Botshabelo. In Botshabelo worden in principe kinderen verzorgd tot 2 jaar. Helaas waren er op een gegeven moment een paar kinderen die leeftijd ver voorbij. Wat te doen met dit stel?

Nu was er een huisje op het terrein van Botshabelo. Het voorstel was om Winnie samen met deze kinderen in het huisje te laten wonen. Tijdelijk totdat er voor de kids een permanente oplossing was. Helaas voor de kids bleek het lastig ze ergens onder te brengen. En Winnie raakte ook gehecht aan ze. Zo gebeurde het dat Winnie de moeder werd van deze kinderen.

Deze kinderen hadden extra zorg nodig. Het is dus niet makkelijk om als alleenstaande moeder voor 5 kids te zorgen. Vooral niet in Zuid-Afrika! Maar Winnie kreeg het voor elkaar met wat financiële hulp uit Nederland van de groep mensen rondom Brechtje. Die ook voor onze Jemi gezorgd heeft destijds.

Toen wij dus naar Zuid-Afrika afreisde, wilde wij ook heel graag Winnie ontmoeten. Ze nodigde ons uit voor de lunch met haar gezin en zo geschiedde. Onze levens zijn vanaf nu ook in real life verbonden!

Het was een bijzondere middag! Als moeders hebben we met elkaar gepraat. Arm/rijk, blank/zwart het maakt niet uit. Alle moeders zijn van dezelfde soort. We willen onze kinderen het beste van de wereld bieden!

Botshabelo wordt gerund door de mensen van de urban life kerk. Met een aantal vaste krachten en vele vrijwilligers en donateurs uit de hele wereld. Bij ons bezoek aan het weeshuis ontmoetten wij twee vrijwilligers uit zweden en duitsland. Zij draaien voor een paar maanden mee om de kinderen te verzorgen.

Uit ons bezoek bij Botshabelo bleek duidelijk dat ze de afgelopen jaren bezig zijn geweest met het doorvoeren van verbeteringen. Wat opviel is dat er meer oog is voor kleine dingen. Ik zag bijvoorbeeld dat in het huis speelgoed, knuffels en boven de bedjes speeltjes met muziek waren. Ook in de badkamer zag ik kastjes met namen erop en eigen spulletjes erin. Dit was 13 jaar geleden toen onze dochter daar was iets anders.

Niet alleen in het weeshuis maar ook daar buiten is het nodige veranderd. Inmiddels bestaat Botshabelo uit drie pijlers.

-Babieshome/weeshuis

-Uplifting programma: het opleiden van leraren in de wijk

-Pre school:voor kids die anders niet naar school kunnen gaan

Zoals Mosa, de hulpverlener van Botshabelo en 1 vd kids van Winnie vertelt, zijn ze lekker bezig daar! Dit alles kan natuurlijk alleen maar met de hulp van donateurs. En daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Ik probeer door middel van deze blogs daar een beetje aan bij te dragen.

Het allerlaatste redmiddel is adoptie! Maar het belangrijkste is om mensen te leren voor zichzelf te zorgen. Zodat alle problemen bij de wortel kunnen worden aangepakt. Scholing voor kids zodat zij later goed voor zichzelf kunnen zorgen en daarmee ook voor hun kinderen. Zodat de vicieuze cirkel van Zuid-Afrika kan worden doorbroken!

Groot verdriet wordt grote kracht!

Ik wil ons verslag graag afsluiten met dit laatste verhaal. Toen ik dit hoorde tijdens ons bezoek, over het leven van 1 van de medewerkers, sprongen de tranen me in de ogen!

Stel je voor je bent 7 jaar en jouw zusje is een kleine baby. Dan gaat jouw moeder dood. Ze brengen jullie naar de zus van jouw moeder, jouw tante dus. Deze wil je eigenlijk niet hebben, ze heeft vast haar eigen problemen. Maar what can you do?

Jouw zusje is erg ziek, jij bent al 7 jaar en moet voor haar zorgen. Op een gegeven moment is ze zo ziek dat je echt niet meer weet. Wat weet je eigenlijk als je 7 jaar bent?

Dan komt er iemand, je kent haar niet. Ze neemt jouw zusje mee. Waar ze is dat weet je voor lange tijd niet! Daar zit je dan bij je tante die het waarschijnlijk zelf ook moeilijk heeft. Dit is het verhaal vele kinderen in Afrika. En waar gebeurd!

Ondanks deze moeilijke start staat ze inmiddels positief in het leven. Ze helpt andere kinderen en wordt daar heel blij van. Dat is dus de kracht van Afrika! Laten we hopen dat deze kracht ervoor zorgt dat ze boven zichzelf kunnen uitstijgen daar. Power to the people!

Ik wil u hierbij bedanken voor het volgen van onze blog. Heeft u het leuk gevonden om ons verhaal te volgen? Dat vinden wij natuurlijk heel fijn. Maar we deden dit niet alleen voor onszelf! We hopen dat u een financiële bijdrage wilt leveren aan de prachtige initiatieven van Botshabelo

Helpt u ook? Doneer dan hier wat u kunt missen aan Botshabelo.

 

Bekijk hier de eerdere blogs van de Wereld van Lissette.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.