9.3 C
Purmerend
woensdag 21 februari 2024
HomeGemeenteStart meting luchtkwaliteit in Purmerend

Start meting luchtkwaliteit in Purmerend

Purmerend – Vanmorgen heeft wethouder Paul van Meekeren het startschot gegeven voor het meten van de luchtkwaliteit in onze gemeente. De wethouder deed dit door de eerste van in het totaal 10 zogenoemde palmesbuisjes te monteren.

De komende 5 jaar wordt door middel van deze buisjes de hoeveelheid stikstofdioxide gemeten. Dit wordt gedaan op 10 strategische punten in Purmerend. 8 van deze meetpunten bevinden zich langs doorgaande wegen waar er veel verkeersbewegingen zijn. 2 referentiepunten worden in de woonwijken bevestigd. (Redactie: zie kaart onderaan dit bericht.)

De metingen worden uitgevoerd door de GGD Amsterdam. “Elke maand worden de meetresultaten van de buisjes verzameld. Na een jaar heb je een mooi beeld van de luchtkwaliteit in een bepaald gebied”, vertelt Dave van de GGD. “Aan de hand van de resultaten kan de gemeente maatregelen nemen in de zones waar de luchtkwaliteit niet goed is. De resultaten worden maandelijks openbaar gepubliceerd”.

10.000 woningen

De komende jaren breidt het aantal woningen in Purmerend flink uit. De ambitie is dat er tot 2040 zo’n 10.000 woningen bij komen. Als de hoeveelheid verkeer en vervoer in de stad daardoor toeneemt, kan dat gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Wethouder Paul van Meekeren (milieu) vindt het belangrijk dat deze metingen plaatsvinden: ‘We zetten ons in voor een stad waar iedereen fijn en gezond kan leven. Door inzichtelijk te maken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Purmerend, kunnen we eventueel maatregelen nemen als blijkt dat dat nodig is.’

Ook Milieudefensie en de Fietsersbond waren bij de plaatsing aanwezig. Zij verrichtten vorig jaar metingen in onze stad. Beide partijen zijn blij met de beslissing van de gemeente om onderzoek te verrichten naar de luchtkwaliteit in Purmerend. Lotte Wouters van de werkgroep Schone Lucht Purmerend: “We maken ons grote zorgen om de luchtkwaliteit. Uit de meting die we vorig jaar met zo’n 30 betrokken Purmerenders hebben gedaan, bleek dat de lucht inderdaad vervuild is. Daarom hebben we de media en de politiek ingeschakeld. We hopen dat met deze metingen inzichtelijk wordt gemaakt dat er iets moet gebeuren in Purmerend.”

Op www.NO2buisjes.nl kan iedereen de resultaten van die metingen zien. De verwachting is dat de eerste resultaten uit Purmerend met een maand of twee zichtbaar zijn op die pagina.

Wat is stikstofdioxide?

Stikstofdioxide (NO2) is een gas dat in Nederland voor een groot gedeelte door het autoverkeer wordt geproduceerd. Het is daarom een belangrijke indicator voor de luchtverontreiniging door verkeer. Langs grote wegen komen hoge concentraties voor die over een afstand van enkele kilometers afnemen tot lage concentraties. Stikstofdioxide draagt bij aan smog.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,801FansLike
2,532VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.3 ° C
10 °
8.9 °
80 %
9.4kmh
99 %
wo
10 °
do
11 °
vr
7 °
za
7 °
zo
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.