* VervoerPurmerendWaterland

Ruim derde van bussen in Waterland ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers

Waterland – Voor rolstoelgebruikers is het vaak lastig om met de bus te reizen. Uit onderzoek is gebleken dat bij ruim een derde van de onderzochte bussen uit de regio Waterland de elektrische rolstoelplank niet naar behoren werkt.

Aanleiding van het onderzoek is het verhaal van de gehandicapte Purmerender Barend Drost. Wekelijks pakt hij de bus maar vanwege de defecte elektrische planken wordt het er niet eenvoudiger op. Barend besloot te filmen hoe lastig het voor hem was om de bus in en uit te gaan en plaatste het filmpje op Facebook.

Tevens diende hij een klacht in bij vervoersbedrijf EBS. Vervoersregio Amsterdam deed onderzoek. “Als eerste is een extra meting gedaan waarbij 61 bussen van EBS met een elektrische plank zijn onderzocht. 38 procent van de elektrische rolstoelplanken bleek onvoldoende te werken. Rolstoelplanken die wel uitklappen maar niet voldoende vergrendelen zijn hierin ook opgenomen”, valt te lezen in een brief van de Vervoersregio Amsterdam.

Bekijk hieronder het item dat mediapartner NH Nieuws destijds maakte met Barend Drost. Tekst loopt door na de video.

Volgens Vervoersregio Amsterdam zijn de elektrische hulpplanken erg kwetsbaar en daarom zo vaak kapot: “De constructie is dusdanig dat bij een kleine aanrijding met bijvoorbeeld een stoeprand de plank niet meer uitklapt of niet meer in de vergrendeling valt.”

Houten plank
Als tijdelijke oplossing worden er houten planken in de bussen geplaatst. “Ook is EBS verzocht om op zeer korte termijn te zoeken naar een structurele oplosing voor dit probleem.”

Naast de defecte planken stoorde Barend zich ook aan het gedrag van buschauffeurs. Deze zouden hem vaak niet willen helpen. Zo was in het door hem op Facebook geplaatste filmpje te horen hoe een buschauffeur hem toesnauwt. “Dit was de laatste keer!”, klonk het bits toen hij met moeite de bus was ingekomen. “Dit gebeurt me iedere week wel een keer”, vertelde hij destijds aan NH Nieuws.

“De chauffeur dient altijd aanwezig te zijn om de rolstoelgebruiker te helpen om zowel veilig in- als uit te stappen”, verheldert Vervoersregio Amsterdam.

Relevant artikel:

Bus rijdt gehandicapte Barend regelmatig voorbij: “Heel min dat dit gebeurt” (video)

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.