1 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomeRegionaalAfvalverwerker HVC positief over fusie met noodlijdende AEB

Afvalverwerker HVC positief over fusie met noodlijdende AEB

Regionaal – Het Amsterdamse stadsbestuur wil dat de noodlijdende afvalcentrale AEB gaat fuseren met branchegenoot HVC. HVC heeft hier positief op gereageerd en gaat de aankomende tijd samen met de gemeente Amsterdam de mogelijkheden hiervoor verkennen. HVC is een nutsbedrijf van en voor 44 gemeenten en 6 waterschappen, gericht op de uitvoering van maatschappelijke opgaven op het gebied van afval/grondstoffen, slib en duurzame energie.

De gemeente Purmerend, Beemster, Wormerland en 41 andere gemeenten zijn aandeelhouder van HVC. Amsterdam heeft 100% van de aandelen van AEB in handen. Met de fusie zou AEB in publieke handen blijven en dat heeft de voorkeur van het Amsterdamse college.

De gemeente Amsterdam is al twee maanden op zoek naar een oplossing voor de problemen bij AEB. Sinds juli liggen vier van de zes verbrandingsovens stil. Het kost miljoenen per maand om het bedrijf overeind te houden. Naar schatting gaat het nog eens 100 miljoen euro kosten om de ovens bij AEB weer aan de praat te krijgen.

Het staat nog niet helemaal vast dat de fusie er daadwerkelijk gaat komen. De gemeente Amsterdam wil de komende tijd gaan verkennen wat de financiële gevolgen zullen zijn van een fusie. Tot die tijd zegt het Amsterdamse stadsbestuur ook de optie van privatisering niet uit te sluiten. Het Financieele Dagblad noemde al partijen als investeringsmaatschappij Waterland en het Duitse afvalconcern Remondis.

HVC werkt alleen voor aangesloten gemeenten en waterschappen en heeft daarom voorgesteld dat de gemeente Amsterdam toetreedt als aandeelhouder tot het collectief HVC. “De gemeente Amsterdam moet zich daarmee herkennen in de vastgestelde strategie m.b.t. afval/grondstoffen, slib en duurzame energie. De komst van gemeente Amsterdam en inbreng van AEB-activiteiten leidt idealiter tot een versterking van HVC als geheel.”, staat in een verklaring van de afvalverwerker.

Nader onderzoek en dan voorstel aan aandeelhouders

De komende tijd onderzoeken de gemeente Amsterdam en HVC, samen met AEB, deze route nader. Als deze onderzoeken opleveren dat de samenwerking daadwerkelijk kan worden gerealiseerd, dan wordt dit voorstel voorgelegd aan de aandeelhouders om tot zo’n samenwerking te besluiten.

Over AEB

AEB is sinds 2014 een zelfstandig bedrijf waarvan de gemeente Amsterdam alle aandelen heeft. Het afvalenergiebedrijf verbrandt al het Amsterdamse huis- en bedrijfsafval en daarnaast afval uit het Verenigd Koninkrijk. Bij elkaar is dat jaarlijks samen 1,4 miljoen ton. Dagelijks rijden 600 vrachtwagens met afval naar AEB. Bij het bedrijf werken circa 400 mensen.

AEB profileert zich als groen bedrijf waarbij afval gescheiden wordt en grondstoffen herwonnen. De verbrandingswarmte wordt hergebruikt om 35.000 huizen van warmte te voorzien. In 2007 werd voor 450 miljoen euro een hypermoderne verbrandings- en energieopwekkingscentrale in het Westelijk Havengebied neergezet, maar vanwege technische problemen moest de gemeente Amsterdam al snel 135 miljoen euro bijleggen.

Afvalverbranding bleek bovendien complex, met wisselende prijzen van afval en overcapaciteit. Het onderhoud liet ook te wensen over. Al deze problemen bij elkaar opgeteld lijken te hebben geleid tot de huidige financiële problemen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte sneeuw
1 ° C
2.2 °
-0 °
83 %
1.8kmh
34 %
zo
2 °
ma
2 °
di
4 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.