17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
Home* Nazomer FeestweekBurgemeester Don Bijl: 'Harddraverij behouden voor Purmerenders'

Burgemeester Don Bijl: ‘Harddraverij behouden voor Purmerenders’

Purmerend – Op donderdag 12 september is de Nieuwstraat in Purmerend het toneel voor de jaarlijkse kortebaandraverij. Het is een van de populairste onderdelen van de Nazomerfeestweek, die dit jaar van 7 tot en met 15 september duurt. Door een wijziging in de Wet aanpassing kansspelbelasting dreigt over een paar jaar het doek te vallen voor harddraverijen in Nederland. Burgemeester Don Bijl spreekt zich nu uit om de kortebaandraverij in Purmerend te behouden.

De wetswijziging houdt in dat de organisatie van de harddraverijen vanaf 2021 kansspelbelasting verschuldigd is over alle ingezette bedragen. Een maatregel die op meerdere plekken in Nederland tot onrust leidt, want hierdoor zou het kunnen dat harddraverijen verdwijnen. Als het evenement meer geld gaat kosten dan het oplevert, is het voor de vrijwilligers die het organiseren niet meer vol te houden. Meerdere burgemeesters uit Nederland, waaronder Don Bijl, ondertekenen daarom een brief aan het Ministerie van Financiën om hun zorgen te delen. De brief is een initiatief van de gemeente Lisse, waar ook een jaarlijkse harddraverij bestaat.

Vrijwilligers

Burgemeester Bijl maakt zich zorgen om het voortbestaan van de harddraverij in Purmerend: ‘De organisatie is in handen van vrijwilligers, maar het evenement organiseren is bepaald niet gratis. De inkomsten van de harddraverijen zijn hard nodig om het evenement elk jaar weer mogelijk te maken. De harddraverijen zijn niet meer weg te denken uit Purmerend en zijn voor veel van onze inwoners – en mensen uit de hele regio – een hoogtepunt in de Nazomerfeestweek. Een waardevolle traditie die we graag behouden voor onze stad.’

Jan Kuiper

In Purmerend wordt de harddraverij al jaren georganiseerd door de inmiddels 82-jarige Jan Kuiper. Tientallen vrijwilligers helpen elk jaar bij de organisatie. Kuiper ontving vorig jaar een Koninklijke Onderscheiding van de burgemeester, voor zijn inzet bij dit evenement. Kuiper was jarenlang in zijn eentje de drijvende kracht achter de kortebaandraverij. Per 1 januari 2020 treedt hij met vijf andere vrijwilligers toe tot het bestuur van Stichting Harddraverij Prins Bernhard. Kuiper blijft voorzitter van de stichting, maar krijgt zo hulp van een volgende generatie liefhebbers.

Historie

De eerste harddraverij in Purmerend werd al in 1820 georganiseerd, bijna 200 jaar geleden. Ter ere van de verjaardag van Koning Willem I gaf het toenmalige college van burgemeester en wethouders daartoe de opdracht. Jaren later, in 1873, ontstond de Purmerendse harddraverijvereniging. De harddraverij heeft al vele locaties gekend in de stad. Vroeger werd er gereden op de Purmersteenweg, de Westerstraat en de Stationsstraat. Inmiddels is de kortebaandraverij alweer jaren te vinden in de Nieuwstraat.

Relevante artikelen:

Koninklijke onderscheiding voor Purmerender Jan Kuiper

Nazomerfeestweek: de 146ste kortebaandraverijSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.