12.2 C
Purmerend
zaterdag 23 september 2023
HomeColumnColumn van Tor Narra: Verward misleidende troep!

Column van Tor Narra: Verward misleidende troep!

In besloten vergadering schijnt onze politie te Purmerend jaarlijks de gemeenteraad te informeren over haar strijd voor het handhaven van de openbare orde en tegen de criminaliteit. Op 7 mei van dit jaar heeft zo’n besloten presentatie op het Stadhuis van deze stad wederom plaatsgevonden.

U – als ingezetene van deze stad – krijgt daar uiteindelijk weinig van mee, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van raadsleden die bepaalde zaken wel aan de orde stellen. Zo niet, dan blijft de ingestoken thermometer bij het handhaven van de leefbaarheid in onze stad veelal voor ‘de gewone mens’ verborgen.

Echter! Is er blijkbaar één raadslid zo pienter geweest om de aanvullende vraag te stellen over registraties die bij de politie bekend zijn over het aantal vermeende ‘verwarde personen’ door de jaren heen. Het ging dan met name over cijfers die bekend zijn bij de GGZ van de regio Waterland. Dat zou toch de instantie moeten zijn die dergelijke gegevens zou moeten bijhouden?

Wat schets de verbazing? Dat de gemeenteraad naar aanleiding van deze aanvullende vraag op 30 juli van dit jaar een memo van burgemeester Bijl krijgt toegezonden, waarin een cijfermatige opsomming is gemaakt van het aantal registraties bij het basisteam van de politie. Een cijferlijstje van mensen die over de jaren 2016 t/m 2018 verward, overspannen, of overlast hebben veroorzaakt. Geen officiële opsomming van onze GGD/GGZ dus, maar meer een tellijstje van vermeende verwarden die door medisch ondeskundig inzicht in een stigmatiserend vuilnisbakbegrip worden weggesluisd. Als mensen waar iets mis mee is en die blijkbaar niet serieus genomen moeten worden. Deze gekkies zorgen steeds meer voor overlast in onze publieke ruimte en moeten daarmee feitelijk wel een etiketje mee krijgen om te worden geïsoleerd van de kloeke, burgerzinnelijke en meer verantwoordelijken onder ons.

Nu moet ik zo mogelijk voorzichtig zijn (zelfcensuur?) met de kritiek op ons lokale basisteam van de politie. Een drie jaar eerder geschreven column van mijn hand over een schietincident met dodelijke afloop werd mij destijds niet geheel in dank afgenomen door de teamchef. Zo deelde hij mij tijdens een kort daarna gehouden voorlichtingsavond mee. Maar vond hij het “dapper” dat ik desondanks toch naar “het hol van de leeuw was gekomen”?

Ik heb er toen niet op gereageerd maar was ik erg verrast door deze opmerking. In mijn persoonlijke visie is ‘het hol van de leeuw’ een democratisch gekozen gemeenteraad of zo u wilt het parlement. Fundamentele kritiek op eventuele knelpunten in de uitvoering van onze politie dienen niet te worden afgedaan met dergelijke machtsuitingen, maar liever met een goed gesprek.

Terug naar mijn betoog. Ook landelijk staan de gestigmatiseerde ‘gekkies’ in de belangstelling. Vanuit de Haagse (landelijke) politie mogen we een soortgelijke ‘boodschap’ vernemen. Op 5 september jongstleden rapporteerde deze dat “het aantal overlastincidenten landelijk met 8% is gestegen”. Tevens stellen zij dat “achter deze cijfers menselijke leed en maatschappelijke overlast schuilgaat”, en gaat het vaak om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben”. Waarmee subtiel wordt aangegeven dat de oplossingen voor het geconstateerde probleem niet in de sfeer van stigmatisering en politieoptreden liggen.

“De verwarde man is een tijdloos verschijnsel. Hij is een onbruikbaar restproduct van postmoderne samenlevingen. Zijn talrijkheid is een resultaat van falend beleid”. Dat stelt onze lokale verslaggever Job Jansen van het Noord-Hollands-Dagblad op dezelfde 5 september in een opiniestuk van deze krant. Daar zit een kern van waarheid in, maar ook hier zie ik de worsteling met het begrip’ verward’ wederom terug. Iets te makkelijk en te direct wordt ook hier de koppeling gelegd met een vermeende achterliggende GGZ-problematieken.

In mijn eerder hier verschenen column van 12 juli 2016 (getiteld: Verwarrend) heb ik u al uitgebreid geïnformeerd over de verwarring die ontstaat door mensen op één verwarde hoop te gooien, zonder dat nader onderzoek is gedaan naar de daadwerkelijke redenen dan wel oorzaken van de verwarringen zelf?

Ik durf hierbij de stelling te poneren dat ook de voor de overheid lastige personen doelbewust op dezelfde hoop worden geworpen. Bijvoorbeeld, een notoire brievenschrijver; rechtvaardige boze uitingen door mensen? Die nu makkelijk en bevooroordeeld als verward worden weggezet en onterecht worden beschimpt en beschuldigd van onwenselijk geacht gedrag. Juist deze ongetoetste aannames maken het leger der verwarde mensen groter.

Afsluitend wens ik u als lezer graag het volgende mee te geven. Blijf kritisch als men het heeft over verwarde mensen. Vraag vooral naar wat nu precies de gehanteerde definitie van het begrip behelst. Zitten terecht boze ook mensen in deze cijfers? Mensen die zelfmoord hebben gepleegd? Is de gemeente als dienstverlener zelf een van de oorzaken van de verwarring? Welke medische symptomen vallen op bij het verwarden beeld, etc. Allen onbekende factoren die niet worden meegenomen in het turflijstje van onze bestuurders en de politie.

Vergeet het memootje van burgemeester Bijl maar even. De aldaar gepresenteerde cijfers geven geen enkel adequaat beeld van het doemscenario dat we worden overspoeld met mensen die steeds gekker worden in onze omgeving. Daar zijn dus geen concrete en statistisch vastgestelde bewijzen voor! Niet anders dan de ongewogen turflijstjes van politieagenten die een grove scheiding moeten maken tussen de echte criminelen en ‘de rest’. Meer is het niet!

Fijn dat er in ieder geval één wakker raadslid is geweest in Purmerend die de registraties wilde zien. Hopelijk wordt deze hernieuwd wakker door zich uit te spreken over deze misleidende troep van flegmatieke en verwarde bestuurders.

 

11 september 2019

@tornarra
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,613FansLike
2,502VolgersVolg
1,619VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
12.2 ° C
12.9 °
11.6 °
81 %
3.1kmh
100 %
vr
12 °
za
16 °
zo
19 °
ma
19 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.