BeemsterPurmerendWaterland

CBS prognose: Purmerend groeit tot 2035 met ruim 8000 inwoners

Regionaal – Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden. Ook wonen steeds meer mensen alleen. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amsterdam krijgt er de meeste inwoners bij, naar verwachting ruim 150 duizend tot 2035. Dit betekent een groei van bijna 20 procent ten opzichte van 2019. De stad zal daardoor in 2035 een miljoen inwoners tellen. Voor Utrecht voorziet de prognose een groei van ruim 20 procent. In Rotterdam en Den Haag stijgt het aantal inwoners wat minder, met elk 15 procent. De grote steden zijn relatief jong en groeien vooral doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Ook hebben steden een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

Purmerend / Beemster

Voor Purmerend heeft het CBS een prognose afgegeven van 10,3% in het jaar 2035. Met ruim 80.000 inwoners in 2019 komt het aantal ingezetenen dan rond de 88.000. Buiten dit cijfer is de fusie met de Beemster buiten beschouwing gelaten. Deze gemeente heeft thans rond de 9500 inwoners. Het CBS prognotiseert voor de Beemster een groei van 28,6%. Hetgeen zou betekenen dat Beemster in 2035 zo’n 12.200 inwoners heeft. Tellen we die op bij de cijfers van Purmerend dan heeft de gemeente Purmerend na de fusie met de Beemster een inwonersaantal van meer dan 100.000 inwoners.

Womerland groeit tot 2035 met 2,3%, Edam-Volendam met slechts 0,3% en Waterland kan een groei verwachten van 5,5% tot het jaar 2035.

Vergrijzing

Ook deed het CBS een voorspelling over de vergrijzing (65 plussers) in Purmerend. Thans bedraagt deze 19,3% van de bevolking, in 2035 zal dit cijfer 25,5% zijn. Al we wederom de Beemster vanwege de fusie in 2022 meenemen in de getallen, dan heeft Purmerend in 2035 een bevolking die voor meer dan 25% (25.0000 inwoners) bestaat uit 65 plussers.

Sterke groei in steden en randgemeenten verwacht

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.