14.5 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
Home* Wat u schrijftZaterdag 5 oktober: Open dag bij 25 jarige De Zuid-Pool

Zaterdag 5 oktober: Open dag bij 25 jarige De Zuid-Pool

Purmerend – Op zaterdag 5 oktober a.s. viert wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool het 25-jarig bestaan. In 1994 gingen de deuren open van het wijkcentrum in de toen nog allernieuwste wijk van Purmerend. Een prachtig nieuw en toegankelijk gebouw opende de deuren voor de vele nieuwe Purmer-Zuiders. In die vijfentwintig jaren wisten vele tienduizenden de weg er naartoe te vinden.

Het gebouw werd oorspronkelijk neergezet met als doel het een functie voor zowel De Gors als de Purmer-Zuid te geven. Voor vele Gors bewoners bleek het uiteindelijk een brug te ver. Fijn was dat omwonenden al snel betrokken werden bij de ontwikkeling van het gebouw. Met name de ligging en de buitenruimte, maar ook de aard van de activiteiten werden in samenspraak met de omwonenden ingevuld. Betrokken omwonende Tineke Goldsteen vertelt hierover: ‘’De wijk werd toen vooral betrokken door jonge gezinnen. De ligging in het park De Driegang bood natuurlijk ook een fantastische gelegenheid om de buitenruimte te betrekken bij wat er in het wijkcentrum zou moeten gaan plaatsvinden. De architect hebben we, als buurtbewoners flink wat tips mee kunnen geven die later van positieve invloed bleken te zijn op het gebruik en de gebruiksmogelijkheden”. 

Om aan alle wensen te kunnen voldoen, binnen een te krap budget, is er op creatieve wijze gekeken naar oplossingen. Zo werd een gezichtsbepalende muur, door de architect ‘het starende denken’ genoemd, opgebouwd uit stenen van restpartijen. Wouter Burger van Clup Welzijn belde daarvoor alle steenbakkerijen in Nederland op om overal vandaan gratis stenen te krijgen. Ook werd een medefinancier gevonden in de vorm van Stichting Kinderen en Ouders. Die financierde een ruimte van waaruit ze de kinderopvang in de wijk konden organiseren.

Jarenlang heeft het wijkcentrum onder beheer van Clup Welzijn gestaan en werden er talloze activiteiten georganiseerd. In 2012 gooide de gemeente het roer om en besloot tot sluiting van een groot aantal wijk- en tienercentra. Het plan was om voor de gehele Purmer een nieuw multifunctioneel zorg- en welzijnscomplex te bouwen in de Purmer-Noord. Voor vele bezoekers en wijkbewoners was dat niet de beste oplossing. Midden in een economische crisis bestond ook niet echt het geloof dat er iets nieuws gebouwd zou gaan worden en daarom werd besloten het heft in eigen hand te nemen. Alternatieven werden uitgedacht en aangereikt aan de Gemeenteraad in gloedvolle betogen, door Enny Smit, namens de bezoekers, vrijwilligers en wijkbewoners. Stichting Kinderopvang Purmerend kocht uiteindelijk het hele gebouw van de gemeente en de vrijwilligers namen het beheer van De Zuid-Pool over van Clup Welzijn. Guus Visser, vrijwilliger-beheerder, vertelt: “Er werd een convenant met de gemeente afgesloten waarin werd overeengekomen dat SKOP het gebouw beschikbaar stelt aan de wijkbewoners. Er mogen maatschappelijke activiteiten voor de wijk worden georganiseerd op de momenten dat het gebouw niet in gebruik is als kinderopvang. Zo kunnen we tientallen aantrekkelijke clubjes, activiteiten, workshops en evenementen organiseren. Wij doen alles vrijwillig en zonder subsidie. Soms houden we wat geld over, zoals op de Bevrijdingsdag kindervrijmarkt die we samen met de wijkkerngroep organiseren. Dat geld besteden we dan weer aan onze Kerstmiddag voor eenzame ouderen die in de wijk wonen”. 

Het 25 jarig bestaan wordt gevierd met een inkijkje in wat er allemaal te doen is in het wijkcentrum. Na een officieel gedeelte zijn er diverse activiteiten, korte workshops, presentaties etc. Wijkbewoonster Roby Hazelof vestigt, verkleed als prinses, de aandacht op de Open Dag die er dan is en nodigt de kinderen uit voor een ritje in onze caroussel of een tijdje springen op het springkussen. Iedereen is uitgenodigd voor een kop koffie of thee.

Het feest is op zaterdag 5 oktober van 12.00 uur tot 16.00 uur.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
73 %
0.9kmh
79 %
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.