18.3 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeBeemsterAandeelhouders afvalverwerker HVC overleggen over samenwerking met AEB

Aandeelhouders afvalverwerker HVC overleggen over samenwerking met AEB

ALKMAAR – Aandeelhouders van de Alkmaarse afvalverwerker HVC krijgen morgen meer informatie over de eventuele samenwerking met de Amsterdamse AEB. Dat melden de aandeelhouders gemeente Zaanstad en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

In totaal zijn 44 gemeenten en 6 waterschappen aandeelhouder van HVC waaronder ook Purmerend, Wormerland en de Beemster. Zij reageerden eerder verrast op het bericht dat HVC heeft voorgesteld dat de gemeente Amsterdam toetreedt als aandeelhouder. Deze oplossing ziet de gemeente Amsterdam voor de problemen bij de noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker AEB.

Zaanstad laat bijvoorbeeld weten dat de gemeente erg laat op de hoogte is gebracht. Ze weten ook niet op welke voorwaarden HVC nu met de AEB spreekt. Op deze vragen wil de gemeente antwoorden tijdens het aankomende overleg.

In Purmerend heeft de Stadspartij al vragen gesteld aan het college over de ontwikkelingen tussen HVC en AEB en liet weten de overname niet te zien zitten.

Akkoord

De gemeenten en waterschappen moeten akkoord gaan om een samenwerking doorgang te laten vinden. De Amsterdamse afvalverwerker maakt nu iedere dag verlies van rond de half miljoen.

HVC heeft nog niet gereageerd op vragen om een toelichting.

De gemeente Amsterdam is al meer dan twee maanden op zoek naar een oplossing voor de problemen bij AEB. Sinds juli liggen vier van de zes verbrandingsovens stil. Het kost miljoenen per maand om het bedrijf overeind te houden. Naar schatting gaat het nog eens 100 miljoen euro kosten om de ovens bij AEB weer aan de praat te krijgen. Mochten de overnameplannen doorgaan en ook de 50 aandeelhouders van HVC, 44 gemeenten en zes waterschappen, besluiten om te gaan fuseren dan loopt de schuld van HVC die nu 730 miljoen groot is op naar 1.2 miljard euro. De gemeenteraden hebben het laatste woord, mocht AEB en HVC besluiten om te gaan fuseren. Als deze het niet eens zijn met de fusie zal deze vrijwel zeker ook niet doorgaan. AEB zou dan mogelijk in private handen kunnen vallen wat niet de voorkeur heeft van de gemeente Amsterdam.

Relevant artikel:

Afvalverwerker HVC positief over fusie met noodlijdende AEBSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.3 ° C
20.7 °
16 °
65 %
6.7kmh
16 %
do
18 °
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.