19.5 C
Purmerend
zondag 19 mei 2024
Home* RechtspraakTwee Purmerenders gaan anderhalf jaar de cel in voor ontvoering en mishandeling

Twee Purmerenders gaan anderhalf jaar de cel in voor ontvoering en mishandeling

Lelystad – Een 35-jarige man uit Purmerend en een 28-jarige vrouwelijke plaatsgenoot zijn gisteren door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. In de herfst van vorig jaar hebben zij een man uit Almere onder meer ontvoerd en mishandeld. Het slachtoffer is hierbij ernstig bedreigd, geïntimideerd en gedwongen om geld af te staan.

Op 5 oktober 2018 stonden de twee verdachten voor de woning van het slachtoffer. Zij hebben hem gedwongen om in hun auto te stappen. Daar hebben ze zijn telefoon afgepakt en toen het slachtoffer de code van zijn telefoon niet wilde geven, hebben ze een brandende sigaret op zijn hand uitgedrukt. De man is vervolgens geblinddoekt vervoerd naar een schuur bij een woning in Amsterdam gebracht. Daar moest de man zich uitkleden en is hij vervolgens op een stoel vastgebonden. De twee verdachten hebben de man meerdere soorten drugs toegediend en hem verder mishandeld door hem te slaan.

Ook hebben ze met een gasbrander en een taser gedreigd. Volgens de mannelijke verdachte heeft het slachtoffer hem ‘gouden bergen’ beloofd’, zoals een baan met een riant salaris en een auto van de zaak. Het slachtoffer kon dit niet leveren. In de schuur in Amsterdam hebben ze de man documenten laten ondertekenen waarin hij toezegt de verdachten geld te betalen. Als hij de documenten niet zou ondertekenen zouden de verdachten zijn familie, waaronder zijn dochter, ‘pakken’. Pas in de nacht hebben ze de man weer naar zijn woning in Almere gebracht.

Disproportioneel, onacceptabel en verwerpelijk

Volgens de rechtbank hebben de verdachten het slachtoffer vernederd en hebben ze een grove inbreuk gemaakt op zijn lichamelijke en geestelijke integriteit. Het slachtoffer heeft weliswaar een belofte gedaan die hij niet kon waarmaken, namelijk het aanbieden van een baan, maar dit rechtvaardigt op geen enkele wijze de feiten die gepleegd zijn. De rechtbank noemt het handelen van verdachten disproportioneel, onacceptabel en verwerpelijk. De gevolgen voor het slachtoffer zijn ernstig, zo blijkt ook uit de slachtofferverklaring. De man heeft een posttraumatische stres stoornis opgelopen en volgt daarvoor nog altijd therapie. Bovendien is hij erg bang geweest voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van zijn kinderen.

Contactverbod

Een taakstraf of een straf die gelijk is aan het voorarrest is volgens de rechtbank niet aan de orde. Tijdens de gijzeling is vooral veel gedreigd en niet bewezen is dat alle handelingen van te voren bedacht zijn. De verdachten hebben zich laten meeslepen door de omstandigheden en het moment. Dit doet, volgens de rechtbank, overigens niets af aan de ernst van de zaak. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op. De zaak tegen een derde verdachte wordt later behandeld.

Relevant artikel:

36 maanden celstraf geëist tegen twee PurmerendersSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,922FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
19.5 ° C
21.1 °
17.8 °
65 %
2.7kmh
8 %
zo
21 °
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.