Purmerend

Stolpersteine gelegd aan de Thorbeckekade. “Omdat wij dit niet mogen vergeten.”

Purmerend – Vandaag werden door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig vier Stolpersteine (struikelstenen) gelegd in het trottoir voor de woning aan de Thorbeckekade 12. Op de stenen staan de namen van het joodse gezin Zwart, bestaande uit Jacob, echtgenote Jeanette Engelsman, zoon Juda en de broer van Jacob’s eerste vrouw, Abraham Cortissos. In 1942 moest het gezin vanuit de Hazepolder verhuizen naar het open getto in Amsterdam en kort daarna zijn Jacob, Jeanette en Juda naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. Abraham onderging een jaar later hetzelfde lot in Sobibor.

‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. De stenen herinneren onder andere aan joden, sinti en roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, jehova’s getuigen en gehandicapten. De kunstenaar noemt ze ‘Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de kleine steen van tien bij tien centimeter is in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van het slachtoffer gestanst.

De eerste struikelsteen in Purmerend werd gelegd op 24 februari 2015 bij De Rusthoeve ter nagedachtenis aan bewoonster Jeanette Elizabeth Heigmans., voormalig onderwijzeres. Zij woonde van 1937 tot 1942 in De Rusthoeve. Op 4 juni 1942 verhuisde ze gedwongen naar een ‘pension’ in Amsterdam. Negen maanden later werd ze via Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in Polen en daar op 5 maart 1943 vermoord.

Verzetsstrijders

Ook voor twee van de in Purmerend gefusilleerde verzetstrijders, voor wie een monument is opgericht aan de Jaagweg in Purmerend, zijn struikelstenen geplaatst bij hun laatste woonadres. Op 13 mei 2017 in Amersfoort voor Jacob Pieter Schipper en op 25 september 2019, ook in Amersfoort, voor Klaas de Graaf.

Yvette van Aurich en Klaas Kwadijk zijn, samen met het Comité 4-5 mei Purmerend, de initiatiefnemers voor het plaatsen van de struikelstenen.

Tekst: Piet Jonker – Weidevenner.nl. Foto’s: Rob Klaucke


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.