* ZorgRegionaal

Dijklander Ziekenhuis scoort onvoldoende. “Zorginfarct niet afgewend.”

Regionaal – De zorg in elf Nederlandse ziekenhuizen is in gevaar. De wachtlijsten worden langer en personeelstekorten zijn schrijnend. Ook al doen ziekenhuizen het financieel iets beter dan vorig jaar, ‘het gevreesde zorginfarct’ is volgens accountants ‘niet afgewend’. Dit blijkt uit de benchmark ziekenhuizen van BDO accountants. 

Het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend, komt niet goed uit de test. De zorginstelling scoorde vorig jaar nog een zes, maar moet nu genoegen nemen met een vijf. Dat het ziekenhuis financiële problemen heeft, is niet nieuw. “Uit de cijfers blijkt dat we over 2018 uitkomen op een verlies van 2,5 tot 3 miljoen euro”, zo vertelde bestuurder Hugo Keuzenkamp in mei dit jaar aan mediapartner NH Nieuws. Het Dijklander ziekenhuis komt hiermee op plaats 56 van de in totaal 64 onderzochte ziekenhuizen.

Ook het Zaans Medisch Centrum heeft een onvoldoende gekregen voor hun financiële situatie over 2018. Het Zaans Medisch Centrum scoorde in de afgelopen drie jaar respectievelijk een 5, een 4 en weer een 5.

Daarmee is de zorg in gevaar, aldus de onderzoekers. “Kleine ziekenhuizen hebben op korte termijn meer schulden dan dat ze geld op de plank hebben liggen om te betalen”, verklaart onderzoeker Chris van den Haak, die de benchmark uitvoerde, aan het AD. “Kleine ziekenhuizen zien hun voorsprong verdampen en staan er het minst goed voor. Dat is het gevaarlijkst, die zijn het meest kwetsbaar.”

‘Zorginfarct dreigt’

Dat sommige ziekenhuizen, zoals het Zaans Medisch Centrum en Dijklander Ziekenhuis, financiële problemen hebben komt doordat de kosten voor huisvesting, extern personeel en ICT maar blijven stijgen, terwijl de zorgverzekeraars kritisch kijken naar de prijzen van behandelingen. Vorig jaar voorspelde BDO Accountants dat ‘meer ziekenhuizen daardoor zullen omvallen’. Van den Haak waarschuwde destijds zelfs dat ‘een zorginfarct dreigt’. Ook al doen ziekenhuizen het dit jaar financieel iets beter dan vorig jaar, ‘die vrees is niet afgewend’.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.