Purmerend

Afvalraper Dirk Groot verkozen tot duurzaamste van Nederland: “Zijn inspanningen hebben invloed op beleid”

Purmerend – Zwerfafvalraper Dirk Groot uit Purmerend is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Daarmee is Groot, alias de Zwerfinator, de winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste burgerinitiatieven in Nederland. Dat is donderdagavond bekendgemaakt tijdens het festival ter gelegenheid van de elfde editie van de Duurzame 100 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Twaalf juryleden kozen Groot uit een lijst met circa 300 burgerinitiatieven. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert, in plaats van een lijst van professionals die aan de knoppen zitten en invloed uitoefenen op het gebied van duurzaamheid en natuur. De volledige lijst is te vinden op www.trouw.nl/duurzame100. Trouw publiceert vrijdag 11 oktober een speciale bijlage over de Duurzame 100.

Groot maakte indruk op de jury met zijn haast wetenschappelijke analyses van de rotzooi die op straat ligt. Sinds 2014 legt Groot alles wat hij vindt vast in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee.

De inspanningen van de Zwerfinator hebben invloed op beleid, zo constateert de onafhankelijke jury. Inmiddels is mede door de inspanningen van Groot duidelijk dat het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes onontkoombaar is. Fastfoodketen McDonalds probeert nu met advies van Groot de vervuiling door hun producten die via McDrives verkocht worden, terug te dringen.

Klimaatspijbelaars

Op nummer 2 in de nieuwe lijst van burgerinitiatieven staan de klimaatspijbelaars. De jury is geïmponeerd door de beweging die een groepje scholieren uit Den Haag in korte tijd op gang heeft weten te brengen. Niet alleen mensen die praktisch aan de slag gaan zijn belangrijk voor verduurzaming van Nederland, constateert de jury, de jonge actievoerders wijzen de zittende macht erop dat het om hun toekomst gaat en maken zo meer mensen bewust van het probleem.

Wormenhotel

De derde plek is voor Wormenhotel, een makkelijk kopieerbaar recept om ook in een stedelijke omgeving zonder biobakken afval om te zetten in vruchtbare compost. Daarnaast scoorden een aantal voedselinitiatieven hoog, zoals het idee voor Voedselbossen en de Herenboeren. Dat zijn oplossingen die elders ook toepasbaar zijn, stelt de jury. Een Voedselbos kan met relatief weinig grond en onderhoud veel verschillende gewassen bergen. De Herenboeren telen voedsel waarbij consumenten eigenaar zijn van de boerderij en invloed hebben op wat er geproduceerd wordt.

Duurzame 100 van onderop

In de eerste Duurzame 100 van onderop zijn verder veel groene initiatieven te vinden, van klein en creatief, zoals het redden van struiken van bouwplaatsen, tot groot en indrukwekkend zoals Mooi Binnenveld, een natuurherstelproject in Wageningen. Ook opvallend zijn de hoge noteringen voor circulaire projecten zoals de modebibliotheek Lena en Recycle Sint, dat op allerlei plekken gebruikt speelgoed laat rondgaan.

In de vorige tien edities van de Duurzame 100 stonden vooral de professionals centraal, de mensen die in bedrijven, overheden, ngo’s of universiteiten invloed uitoefenen op het gebied van duurzaamheid en natuur. Nu zet Trouw de schijnwerpers op de krioelende beweging van onderop, al die mensen die zelf, in hun vrije tijd, aan de slag gaan met een energiecoöperatie, natuur in de buurt of het redden van voedsel en spullen.


Relevante artikelen:

Purmerendse Zwerfinator publiceert eigen troonrede – “De schoonrede”

Opnames RTL-Nieuws van Zwerfinator

Purmerender stormt prestigieuze ranglijst binnen

Zwerfinator op de helft met 1-100-200 project

De Rijn af op plastic flesjes uit Purmerend

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.