26 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomeColumnColumn van Lisette: Heerlijk Purmerend

Column van Lisette: Heerlijk Purmerend

Afgelopen donderdag was de boekpresentatie van Heerlijk Purmerend. Een boekje dat een kijkje geeft in het leven en de kookpan van een aantal inwoners van Purmerend. Dit mooie initiatief werd ontwikkeld door tekstschrijver Marie Christine Koestal en fotograaf Dirk Karten.

Een aantal maanden geleden kwamen zij de winkel van mijn man binnenlopen met het idee ook ons verhaal als inwoners van Purmerend in hun boekje te verwerken. Ze hadden gehoord van die mooie koffie/thee/wijn- en sigarenspeciaalzaak waarvan de eigenaar met zijn gezin boven de winkel woont. De vraag was of we het leuk vonden om hieraan mee te werken? Maar natuurlijk!

Toen mijn man vier jaar geleden afscheid nam van het familiebedrijf dat hij had met zijn ouders en zijn zus, stond ons leven volledig op zijn kop. Van de hele familie zo gezegd. Als je twintig jaar samenwerkt en iemand zegt dat niet meer te willen dan brengt dit de nodige emoties met zich mee. Teleurstelling, boosheid en verdriet van alle betrokkenen aan de ene kant. Maar ook de blijdschap om je eigen ding te doen, zelfstandig beslissingen te nemen en je persoonlijk te ontwikkelen aan de andere kant. De verschillende kanten van het leven werden flink uitvergroot in die periode. Zowel zakelijk als privé!

De beslissing te stoppen met het oude leidde namelijk tot het overnemen van de huidige winkel van mijn man. Dit had ook de nodige consequenties voor ons gezin. We verkochten ons mooi vrijstaande huis in de Zuidoostbeemster om boven de winkel te gaan wonen en creėrde hiermee de mogelijkheid om een nieuw leven te beginnen. Maar zoals met alles in het leven is zoiets makkelijker gezegd dan gedaan!

Om te beginnen was ik in de tien jaren in dat mooie huis zeer verknocht geraakt aan mijn woonplek. Doordat ik door mijn gezondheid hele dagen thuis zat, was het huis een groot deel van mijn dagelijks leven. En ik wilde absoluut niet weg! Slapeloze nachten en een innerlijk gevecht waren het gevolg. Eenmaal de beslissing was genomen te vertrekken waren die emoties echt niet meteen weg. Maar het geluk van mijn man en de uitdaging van iets nieuws waren uiteindelijk blijkbaar groter dan mijn angst om het oude los te laten.

Ondertussen begon de klok te tikken. We zaten op het dieptepunt van de huizenmarkt en ons huis was na 5 maanden nog niet verkocht. Er waren nog maar twee mensen komen kijken in die tijd. Maar 8 weken later moesten we wel een bedrag op tafel leggen om de winkel over te kunnen nemen. Uit mijn eigen ervaring in de vastgoedwereld (ik heb mijn makelaarspapieren) wist ik dat de verkoop toch echt wel binnen 3 weken moest gaan plaatsvinden om alle papieren op tijd klaar te maken voor het overdragen van ons huis aan een ander. Ik begon flink pissig te worden op mezelf want waarom kon ik dat huis niet loslaten en werd het niet verkocht!

Ik besloot het heft in eigen handen te nemen. Op een zondagavond ging ik in meditatie en zette ons huis denkbeeldig op een boot en terwijl de boot weg voer, zwaaide ik het uit. Vervolgens haalde we ons huis uit de verkoop bij de makelaar, lieten iemand komen om mooie foto’s te maken en plaatste ons huis opnieuw op funda. Binnen twee dagen wilde 5 mensen ons huis bekijken en na een onderhandeling van 2 dagen had ik ons huis binnen 1 week verkocht. Wat een opluchting en precies op tijd om ons nieuwe leven te kunnen starten!

Maar dat was nog maar het begin! De ruimte boven de nieuwe winkel was nog geen huis. Geen keuken, geen verwarming, geen isolatie en geen slaapkamers dus! Voordat we de winkel overnamen mochten we van de oude eigenaar al direct aan de slag in wat ons nieuwe woonhuis werd. De kinderen moesten het met weinig aandacht doen en na vier weken zelf muren afbreken, herplaatsen en isoleren met een temperatuur van 36 graden buiten, waren we doodmoe maar voldaan. Ons nieuwe leven kon beginnen!

Hoe dat eruit zag? Als een achtbaan met werkdagen van 14 uur voor met name mijn man en verwaarlozing van onze kinderen (alsnog sorry moppies). Al zittend op de betonnen vloer in de woonkamer omdat we geen geld hadden voor een nieuwe bank en vloer. Samen waren we ondertussen alle door ons verkochte wijnen aan het proeven met mijn vader. Maar wat hadden we het gevoel dat we leefde,yes!

Nu we vier jaar later en ook nog een winkelverbouwing verder zijn, is ons nieuw opgebouwde leven opgeschreven in een boekje met prachtige foto’s erbij. Wat een mooie beloning voor getoonde lef en hard werken. Ik word er emotioneel van!

Bedankt Marie-Christine en Dirk voor de mooie opname dag en dit geschenk! U kunt het boekje Heerlijk Purmerend kopen bij het vvv of bij ons in de winkel op de hoek Kaasmarkt/Peperstraat.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
26 ° C
27.8 °
25 °
65 %
2.7kmh
7 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.